Foto: Pixabay 

Älska julen, hata julen.

"När man är riktigt liten tänker man inte på hur det känns för mormor när dörrens stängs och tystnaden slår ner" skriver Sofie Jacobsson, JU-student och krönikör för 036student.

När man är liten vaknar man tidigt. Det är julaftons morgon och granen doftar i hela huset. I trappan ner till köket flämtar de levande ljusen och på bordet står gröten. När man är riktigt liten har man inte hatat julen än. När man är riktigt liten har man inte funderat över hur många namn som kommer stå på avsändarraden på pakten. När man är riktigt liten tänker man inte på hur det känns för mormor när dörrens stängs och tystnaden slår ner. När barnens rop försvinner bort och presentpapper och rester är allt som finns kvar från veckor av förberedelser.

När man är riktigt liten hör man inte skämten tyst i sitt huvud när Kalle Anka är på tv. När man är riktigt liten tänker man inte på de platserna som är tomma, på hur allt förändras.

Det är något visst med det där. Någon kanske kallar det att bli vuxen. Jag vet inte det. Något är det i alla fall. Kanske förväntar du dig att läsa något annat? Hur underbar julen är, hur bortskämda vi är. Det är sant. Det är också sant att man får skratta så man gråter, äta i överflöd, gråta, njuta, sakna, prata, allt det där eller inget alls. Älska julen, hata julen men ha en riktigt god jul.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer