De gläds över att kunna göra barnen glada. Från vänster: Brita-Karin Klüft, överundersköterska, AnnaKarin Zimmerfors, varuhuschef på Ikea, Eva Neth, administrativ utvecklare, Stina Dahlström, specialpedagog och sektionsansvarig på Lekterapin, Madelene Strömbom, onkologisköterska, Vildana Softic, marknads- och hållbarhetskoordinator på Ikea, och Elin Brangelid, undersköterska. Foto: Rebecca Carlsson

Barnklinik får leksaker från Ikea

Ikea i Jönköping skänker mjukdjur och leksaker till barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov.
– Det betyder mycket för barnen. Ett mjukdjur kan vara både leksak och tröst, säger AnnaKarin Zimmerfors, varuhuschef på Ikea.

Kampanjen ”Lek för alla barns rätt” har nyligen avslutats och miljoner Ikea-kunder i världen har bidragit genom att köpa leksaker och barnböcker.

För varje barnbok och leksak som såldes mellan den 20 november och 23 december skänkte Ikea Foundation en euro till utvalda projekt i några av världens mest utsatta områden, för att stödja barns rätt till lek och utveckling.

Förutom detta har Ikea i Jönköping varit med i en kampanj som har gått ut på att kunderna har haft möjlighet att ge dubbelt genom att skänka sin köpta produkt utanför kassorna.

– Vi har haft ett litet hus vid ingången till Ikea och i skorstenen har man kunnat lägga i ett gosedjur eller leksak. Den har ju blivit full så vi har fått tömma den några gånger, berättar Vildana Softic, marknads- och hållbarhetskoordinator på Ikea.

Uppskattats mycket

Ikea har valt att skänka produkterna till Lekterapin på Länssjukhuset Ryhov och Rädda barnen i Jönköping/Huskvarna. Totalt blev det tre stora säckar med mjukdjur, pysselböcker, pennor, pärlor och leksaker.

– Det känns roligt att även kunna bidra med något lokalt, säger AnnaKarin Zimmerfors, varuhuschef på Ikea.

Förutom Lekterapin har flera andra avdelningar på Ryhov fått ta del av produkterna.

– Även barn inom dagsjukvården, barn som är inneliggande på barnvårdenheten, barnmottagningen, akutmottagningen, psykiatriska kliniken och neonatalavdelningen och onkolog kliniken får nallar, berättar Stina Dahlström, specialpedagog och sektionsansvarig på Lekterapin.

Att få en present att ta med sig hem har uppskattats mycket av barnen.

– Vi vill ligga steget före och uppmärksamma barnens behov. Om det till exempel kommer in en familj från en trafikolycka så betyder det mycket för ett barn att få ett gosedjur, berättar Eva Neth, administrativ utvecklare.

200 mjukdjur

Totalt har Ikea fått in 200 mjukdjur till ett totalvärde på 10 000 kronor. Totalt i Sverige har det sålts cirka 400 000 mjukdjur och leksaker, vilket har gett nästan fyra miljoner kronor.

15 av 20 Ikea-varuhus i landet har skänkt pengar till Rädda barnen och alla varuhus skänker till ytterligare verksamheter, exempelvis till sjukhus.

– Vi vill tacka alla de kunder och medarbetare som har gjort detta möjligt, säger AnnaKarin Zimmerfors.

Hör Brita-Karin Klüft, överundersköterska på Länssjukhuset Ryhov, berätta i filmen om vad projektet betyder för barnen.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer