Vaktbolag och MoA lärcentrum pratade om läget i väktarbranschen. Foto: Erik Boström
Eric Adamsson och Michaela Henningsson går väktarutbildningen i Jönköping. Foto: Erik Boström

"Bra om folk släpper sina fördomar"

Väktarebehovet i landet fortsätter att öka, MoA lärcentrum i Jönköping försöker nu hitta fler personer som vill söka in till deras utbildning. På tisdagen träffade lärare och elever på skolan olika vaktbolag för att diskutera läget och presentera nyheter i utbildningen.

Det är stor brist på väktare och ordningsvakter just nu. MoA lärcentrum i Jönköping och olika vaktbolag träffades på tisdagen för att presentera nyheter för att utbilda fler väktare och ordningsvakter. Statistik från Arbetsförmedlingen berättar att det finns ett tydligt behov av mer folk i branschen.

– Vi försöker hitta fler personer som söker till utbildningen, det är många elever som kommer in och börjar men vi skulle behöva ha ännu fler, säger Sofia Einarsson, verksamhetschef på MoA Lärcentrum i Jönköping.

För att möta behovet har vuxenutbildningen i Jönköping bestämt att öppna en ny intagningsperiod och erbjuder även utbildning på distans. Dessutom erbjuder MoA en ordningsvaktsutbildning, vilket är kopplat till branschens behov och polismyndighetens krav.

Fördom om misslyckade poliser

På mötet fanns också två elever från MoA:s väktarutbildning, Eric Adamsson och Michaela Henningsson. En fördomsfull och relativt vanlig syn på väktare är att det är misslyckade poliser, men det lägger eleverna ingen större vikt vid.

– Jag har fått höra många gånger att ska du inte bli polis istället, men jag vill bli väktare och inte polis. Den här utbildningen är bred och det hade varit bra om folk kunde släppa sina fördomar, säger Michaela.

– Många som hör ordet väktare tänker direkt på krogvakter, men det är så mycket annat. Det finns hundförare, personskydd, ordningsvakter, det finns hur mycket annat som helst, säger Eric.

Rekryteringsbehovet ligger på ca 1500 väktare per år enligt Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Utbildningen MoA erbjuder är på tre terminer varav stora delar av den sista sker genom praktik.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer