Foto:
Foto: Pressbild 

Brevet om John Bauers sista timmar

Jönköpings läns museums har nyligen fått ett tillskott till sin stora John Bauer-samling ett originalbrev som skildrar konstnärsfamiljens sista timmar i livet. Brevet är skrivet av Bauers goda vän Elna Hedberg den 25 november 1918.

Elna Hedberg beskriver hur familjen Bauer kom till Gränna för att besöka familjen Hedberg timmarna innan de skulle börja sin avresa mot Stockholm. Efter en lyckad middag och trevligt umgänge åkte John, Esther och sonen Bengt med färjan Per Brahe som tyvärr förliste natten mot den 20 november 1918. Elna skriver i brevet hur hon dagen därpå får höra om den förskräckliga händelsen.

Känd information

Brevet innehåller i stora drag redan tidigare känd information då Elna fick skriva flera brev till anhöriga som undrade över Bauers sista timmar i livet. Just detta originalbrev är adresserat till Emmy Nyberg som var väninna med Elna. Det skänktes till Jönköpings läns museum av en släkting till Emmy Nyberg.

Museets Bauer-samling är förmodligen den största då den innehåller målningar, fotografier, brev, teckningar, annonser och många andra föremål. Nu utökas den med ett unikt originalbrev.

Originalbrev

Henrik Johansson, verksamhetsutvecklare Arkiv vid Jönköpings läns museum säger:

- 
Än idag växer vår Bauersamling. Det är glädjande att ha fått ett tillskott i form av ett originalbrev. Under hösten har vi dessutom fått två teckningar och två skisser från en annan privatperson.

Från och med tisdag den 9 februari visar museet brevet i anslutning till utställningen om konstnären John Bauer.

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer