Jeremiah Sigfridsson, Robert Melin och Anna Ringqvist har tyckt mycket om projektet. Foto: Frida Johansson
Linn Åkerlund, Jonna Lewinie och Lovisa Schelin ser fram emot höstens resa till Skottland. Foto: Frida Johansson

Elever forskar på toppnivå

På Per Brahegymnasiet sätts elevernas kunskap på prov när de får forska tillsammans med Stockholms Universitet.

Det är sista året på gymnasiet och det är nu som eleverna får chansen att visa vad de lärt sig i sitt gymnasiearbete. På den naturvetenskapliga linjen på Per Brahegymnasiet har ett tiotal elever fått chansen att arbeta tillsammans med Stockholms universitet.

Fältstudier

Under ledning av professorer från universitet, får eleverna åka på fältstudier för att samla in data till gymnasiearbetet. Arbetet ska vara kopplat till aktuell forskning på universitetet.

– Det ger en unik chans att få insikt i forskarvärlden. Det är genom Henrik Swärd, en av våra lärare som forskar på universitet, som vi fått kontakter, säger Josefine Erlandsson, Förstelärare i biologi och naturvetenskap på Per Brahegymnasiet.

Giftig färg

Anna Ringqvist är en av eleverna som fått chansen att delta i samarbetet. I hennes gymnasiearbete har hon undersökt bottenslammet i olika hamnar för att se hur höga halter med gift från båtbottenfärg som finns.

– Det har varit jättekul. Samarbetet har fungerat väldigt bra, säger Anna Ringqvist.

– Eleverna har visat enorm entusiasm för det här. Jag upplever att de känner att det är mer betydelsefullt att arbeta på det här sättet. Att det blir mer på riktigt än att det bara hamnar i rättningshögen hos en lärare, säger Josefine Erlandsson.

Större resor

Per Brahegymnasiet är en av sju skolor i Sverige som fått erbjudandet att göra samarbetet. Årets treor har fått göra resor inom Sverige för att samla in data, men nästa år väntas projektet bli större.

– Vi räknar med att det kanske blir femton elever i stället för tio. Sen blir det lite större och mer spektakulära resor som exempelvis Skottland, säger Josefine Erlandsson.

Linn Åkerlund, Jonna Lewinie och Lovisa Schelin går andra året på den naturvetenskapliga linjen. Till hösten väntas en resa till Skottland för en fältstudie.

– Det ska bli spännande, det blir något helt nytt. Det ska bli väldigt kul att få använda allt man lärt sig till något som är praktiskt, säger Anna Schelin.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer