Under fyra veckor ska Sverigegruppen vara på ett fredsläger vid namn Children International Summer Village (CISV). Där ska de få träffa människor med tolv olika nationaliteter och skapa nya vänskaper. Foto: David Wreland
11-åringarna Fiona Björklund från Landsjöskolan, Stella Fromell från Tabergskolan och Kalle Öhlund från Stensholmskolan är taggade på att få resa till Brasilien. I bakgrunden skymtar även den 22-åriga ledaren Caroline Andersson. Foto: David Wreland

Elvaåringar reser till Brasilien

Utan mamma och pappa, syskon eller husdjur, lämnar tre barn från Jönköping för att bege sig till Brasilien den 26 december. Där får de träffa människor med tolv olika nationaliteter för att inse att vi alla är lika på insidan, oavsett hur vi ser ut.

Fiona Björklund, Stella Fromell och Kalle Öhlund är tre relativt vanliga elvaåringar. De bor och går i skolan i Jönköping samt gillar att hänga med klasskamraterna eller familjen. Men på annandagen är det dags att lämna allt det där och sätta sig på ett flygplan mot Brasilien. Jnytt träffade dem innan de åkte iväg.

— Jag börjar bli jättenervös inför resan, men det känns ändå inte som att vi äntligen ska få åka snart. Vi har väntat sedan januari nämligen, förklarar Stella.

— Vi har nog inte riktigt förstått det än heller – det är nog först när vi står där och vinkar hejdå till alla som vi verkligen fattar vad som händer, poängterar Kalle.

— Men det är ändå väldigt pirrigt redan nu, inflikar Fiona.

Ett fredsläger

Under en månad ska de tre barnen befinna sig på ett läger, närmare bestämt Children International Summer Village (CISV). De ska representera Sverige samtidigt som de får ta del av elva varierande nationaliteter till, i form av ledare och barn. Förhoppningsvis skaffar de massor av nya vänner.

— Syftet med dessa läger är att föra människor närmare varandra för att visa att vi inte så olika som vi skulle kunna tro. Det är ett så kallat fredsläger och varje år åker vi till nya platser, informerar Caroline Andersson som är ledare för just den svenska gruppen.

Ingen tid för saknad

CISV har haft lokala helgläger tidigare och även ett veckoläger, så helt ovant är det inte för barnen att resa utan sin mamma och pappa.

— Det känns ändå rätt lugnt, beskriver Kalle.

— När jag var borta på ett sådant läger i fem dagar hade vi så roligt hela tiden att jag inte hann längta efter familjen, meddelar Fiona.

— Vi kommer nog ha fullt upp med att hänga på en strand, istället för att ligga i en säng med hemlängtan. Vi har sett kort på den stora resort där vi ska bo och där finns det flera pooler samt fotbolls- och basketplaner, tillägger Stella.

Farhågor kring kosten

Något alla tre dock känner en större oro för är den mat de kommer att få ta del av i Brasilien.

— Vi ska också få bo hos en värdfamilj ett tag och dem vet vi inte så mycket om, förutom att de brukar äta tio kakor till frukost – det har vi läst på nätet. Tydligen tar de inte frukost på lika stort allvar som vi gör i Sverige, spekulerar Stella.

— Jag är lite orolig över det eftersom jag har känslig mage och inte tål gluten. Det gör att jag inte kan äta för mycket sött, men det löser sig nog, tror Fiona.

— Jag har även förstått att vi ska äta mycket bönor därborta. Det gillar inte jag, men det ska bli en del kyckling också. Det är mycket godare, inflikar Kalle.

Kaviar och lakrits i resväskan

En sak som är säker är i alla fall att det kommer att bli en stor variation från dag till dag, eftersom barnen ska få testa på nya kulturer.

— Det ska bli jättekul att få visa vad som är typiskt svenskt. Vi ska ta med oss kaviar, surströmming, polkagrisar, glögg, nyponsoppa och lakrits att bjuda på, avslöjar Fiona.

— Dessutom ska vi börja dagen om Sverige genom att gå in som ett luciatåg, tillägger Stella.

— Sen blir det midsommarlekar och vi ska visa en film som vi har gjort. Den presenterar alla våra olika årstider. Det är nog något som kommer att skilja sig mycket – vilket väder man är van vid i olika länder. Det känns bra att vi började så pass tidigt att vi fick med Sveriges alla fyra, tycker Kalle.

Fotnot: Även elvaåriga Melvin Ström från Borås kommer att följa med Jönköpingsbarnen och Caroline på äventyret i Brasilien.

Missa inte vår film för att se barnen berätta mer om sin resa.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer