Passa på att hälsa på någon eller le mot en okänd person under Vänliga Veckan. Foto: Malin Aronsson

Extra vänlig vecka fyller 70 år

I dag inleds Vänliga Veckan. En vecka som i 70 år påmint människor om att vara extra vänliga mot varandra.
- Vänliga veckan är den perfekta ursäkten för att göra saker som annars kan kännas lite konstiga. Le lite extra mot folk på stan eller ta kontakt med någon man inte hört av sig till på länge, säger Eva Nordenstam von Delwig på Läkarmissionen.

I år firar Vänliga Veckan 70 år, därför vill Läkarmissionen uppmuntra till extra vänlighet mot alla som fyllt 70 år. Men veckan kan också vara en bra påminnelse att vara extra vänlig mot människor i vår närhet.

- Om man behöver lite hjälp på traven kan man testa en av våra vänlighetsutmaningar. De finns på vanligaveckan.se och är lätta att dela med vänner om man vill sprida vänligheten vidare, säger Exa Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Fakta - Vänliga Veckan

Vänliga Veckan startade 1946, efter att eldsjälen Harry Lindquist hade fått höra en minst ..

Fakta - Vänliga Veckan

Vänliga Veckan startade 1946, efter att eldsjälen Harry Lindquist hade fått höra en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmar hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Så ville inte Harry Lindquist att människor skulle ha det och därför startade han Vänliga Veckan med vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet som ledord.

Vänliga Veckan infaller årligen i februari samma vecka som alla hjärtans dag, i år mellan den 8 till 14 februari. Den genomförs på initiativ av Läkarmissionen.

Vänliga Veckan genomfördes för första gången redan 1946, med Harry Lindquist som grundare. Han kände att han måste göra något åt att svenskarna såg så ledsna ut.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer