Matchen inleddes med ett ställningskrig mellan två jämna lag. Leksand var skickliga i skridskoåkningen och fick med sig några tidiga utvisningar på HV-spelare som inte riktigt hängde med. I powerplay tre mot fem utnyttjade bortalaget sitt numerära överläge och spräckte nollan.

Sara Jakobsson är trots förlusten nöjd med säsongen hittills. Foto:
Här punkterar Leksand matchen. Foto: John Marthinson

HV fortsatte att dra på sig utvisningar och i efterkommande powerplay dubblade Leksand sin ledning. HV jagade frenetiskt efter en reducering men det var istället Leksand som satte 3-0 innan den första perioden var över.
– De kom över oss i den första perioden, synd att vi släpper in dem i matchen redan från början. Vi slarvar för mycket i egen zon och de är skickliga på att utnyttja våra misstag, säger Sara Jakobsson till Jnytt.
 

Nära vändning
Leksand gjorde även 4-0 tidigt i den andra perioden. Men HV vägrade att ge upp. Lagkaptenen Jenni Asserholt gjorde på egen hand tre snabba reduceringsmål och skapade spänning i matchen på nytt. HV var på gång och fick ytterligare ett flertal chanser att sätta kvitteringen. Men med 24 sekunder kvar till periodpausen kontrade Leksand in 3-5 målet.
– Vi vänder nästan där och sen släpper vi in ett till, det blir en tung uppförsbacke då. Det är alltid tungt att släppa in ett mål när man håller på att resa sig upp.

Den tredje perioden är jämn men Leksand avfärdar HV:s försök att komma ikapp och fastställer slutresultatet 3-6 ganska tidigt i perioden. Det skiljde en poäng mellan lagen inför matchen och i och med segern klättrar Leksand förbi HV71 i tabellen.


"Vi har bevisat"
HV71 var besvikna på insatsen under söndagens match men sett till hela hösten är laget nöjda med sin prestation. Trots att många nederlagstippade dem inför säsongen har Jönköpingslaget överraskat och har flera gånger visat att man kan mäta sig med de bästa lagen. Nu får man fira jul som Sveriges femte bästa lag och ser fram emot när serien drar igång igen. 

– Det känns som att vi har bevisat, framförallt för oss själva, men också för föreningen och alla runt omkring Riksserien att HV71 är seriösa med sin satsning och att vi vill stanna här. Det känns som vi har bevisat det.  

Fakta

Ishockey, RiksserienHV71-Leksand 3-6 (0-3, 3-2, 0-1)HV71:s målskytt: Jenni Asserholt 3Publik: 58,..

Fakta

Ishockey, RiksserienHV71-Leksand 3-6 (0-3, 3-2, 0-1)HV71:s målskytt: Jenni Asserholt 3Publik: 58, Kinnarps Arena