Just nu tillbringar HV71-spelarna mycket tid i gymmet. Foto: Peter Gustafsson
Michelle Claesson, Sofie Svensson och Maja Jakobsson. Foto: Peter Gustafsson
Landslagskaptenen Jenni Asserholt ville ha en ny utmaning och lämnar därför svenska mästarna Linköping för spel med HV71. Foto: Jonathan Hayward/TT
Tränaren Ulf Johansson är förväntansfull inför HV71:s comeback i riksserien. Foto: Peter Gustafsson

HV71 spelade i riksserien säsongen 2012/13, men då blev laget slagpåse och tvingades börja om i division 1. Men efter två år i näst högsta serien är Jönköpingslaget tillbaka i damhockeyns finrum – och nu är målsättningen att etablera sig där.
– Vi är inte nöjda med att ha kommit till riksserien, utan vi vill ta nästa steg. Vårt mål är att ta oss till slutspel, det finns ingen som helst tvekan om det. Klubben satsar både på kort och lång sikt, det kortsiktiga målet är att bli bland de tio bästa lagen i landet och det långsiktiga är att få fler tjejer att börja med hockey och välja HV71, säger Ulf Johansson, som går in på sin tredje säsong som tränare.
HV71 har den senaste tiden presenterat en rad nyförvärv. Men det finns helt klart ett namn som sticker ut i mängden – landslagsstjärnan Jenni Asserholt som har tagit SM-guld med Linköping de två senaste säsongerna och som är lagkapten i Damkronorna.

Inte färdigvärvat
– Vi kände att vi kunde visa upp att vi har bra grejer på gång och att vi har en förening som står bakom satsningen. Det lockade nog att vi som nykomling vill vara med och leka bland de stora på damsidan. Sedan spelade det in att hon kan kombinera spel med oss med spel i ett junior- eller herrlag i annan förening, säger Ulf Johansson, som uppger att HV71 har tackat nej till andra landslagsspelare.
– Ja, det har vi gjort. Det beror inte på att det är dåliga spelare utan det beror dels på ekonomisk natur och dels att vi har tittat på vilka spelare vi har och vilka spelartyper vi behöver ta in. Vi måste ha alla typer av spelare i truppen.
Trots att ett flertal spelare har plockats in är det inte färdigvärvat än, enligt Johansson.
– Jag tippar att två eller tre spelare till ska in innan truppen är komplett. Vi ska förstärka ytterligare med någon back och någon forward, men på målvaktssidan är vi klara, säger han.

”Gör det med omsorg”
De värvningar som HV71 har gjort nu skiljer sig avsevärt jämfört med hur det såg ut förra gången klubben gick upp i riksserien. Frågan är därför hur den här satsningen har blivit möjlig.
– Steg ett är att HV71 som klubb står bakom oss i satsningen. Vi har stöd av klubben som stöttar oss fullt ut med allt möjligt. Steg två är att hitta rätt spelare. Vi gör det med omsorg eftersom det finns en tanke bakom det vi håller på med. Vi tittar mycket på egenskaper och personlighet, det ska fungera både med gruppen och socialt, så det är många steg innan vi gör klart med ett nyförvärv, säger Ulf Johansson.
– Men även om vi har gjort bra nyförvärv har vi inte en obegränsad plånbok, så det är mycket annat som finns med i bilden när vi tar hit spelare. För spelarna blir det mycket en investering i sig själva eftersom de inte tjänar några pengar på hockeyn. Vi försöker måla upp en ärlig bild eftersom det är en tuff tillvaro där spelarna i slutänden får betala för att spela. Våra tjejer har heltidsarbete eller studier vid sidan om.

JnyttTV. Hör vad spelaren Michelle Claesson säger om HV71:s satsning: