Efter förra säsongens nedflyttning till division 1 bestämde man sig snabbt i HV71 för att man ville ta sig tillbaka till Riksserien. Ny tränare och många nya spelare i truppen har gett resultat direkt och nu är man på god väg att ta klivet upp till damernas högsta serie igen, efter minst sagt övertygande siffror i grundserien.
- Vi har spelat bra hela säsongen och haft en hög kvalité i vårt spel, både individuellt och som lag. Vi har byggt ett spel som vi kan falla tillbaka på där vi styr och ställer i anfallszon, säger tränaren Ulf Johansson.
Det återstår åtta matcher av Allettan innan det står klart om HV71 lyckats ta sig upp till Riksserien igen. Vägen dit kommer bli stentuff menar Ulf.
- Det är ett helt annat motstånd nu. Vi möter de bästa lagen i serien nu och det är inte alls lika stort spann mellan lagen. Vi går från att ha spelat större delen av matcherna i anfallszon till att spela lika mycket i försvarszon, så det gäller att anpassa sig

”Skulle betyda mycket att gå upp”
Att kliva upp i damernas högsta serie igen skulle betyda oerhört mycket för HV71, Jönköping och hela södra Sverige enligt Ulf, som menar att intresset för damhockey skulle öka, fler tjejer skulle söka till hockeygymnasium i Jönköping och klubben skulle få mycket bättre förutsättningar.
- Just nu är det Linköping som är det sydligaste laget i Riksserien, medan norra Sverige har tre lag i serien. Genom att gå upp igen så kan vi kanske locka till oss många spelare från just södra Sverige, som annars hade tyckt det var för långt att flytta.
Truppen har varit tunn under säsongen. Många tjejer har varit långtidsskadade och sjukdomar har hållit några tjejer borta kortare tid. Det är dock inte lätt att hitta ersättare när det behövs.
- Tyvärr så går det inte, vi har inte så många spelare i damhockeyn så att man kan låna in när det behövs, det är en otrolig brist på kvinnliga hockeyspelare.
Anledningarna till detta är många enligt Ulf. Dels så finns inte den ekonomiska ersättningen så att man kan spela hockey på heltid och dels så är nog många tjejer lite rädda för att börja spela hockey eftersom sporten anses var väldigt svår och krånglig. Dock ser Ulf ljust på framtiden nu när Sveriges damer har gått långt i OS och fått synas mycket i TV.
Det slår inte lika högt som en medalj, men det är helt klart en positiv sak att tjejerna har gått långt och fått synas. Jag hoppas att det ska locka fler unga tjejer att våga testa på hockey.

Stämningen på topp
I helgen spelar damerna två hemmamatcher i Allettan. På lördag tar man emot SDE HF och på söndag kommer Södertälje på besök. Två segrar skulle betyda oerhört mycket på HV71 då man skulle skapa sig en bra lucka ner till de jagande lagen. Ulf ser väldigt positivt på helgens matcher.
Stämningen i laget är på topp och alla tjejerna är klara för spel. Nu gäller det att ta så många poäng som möjligt för att vi ska ta oss upp, det är tio matcher som ska spelas och vi måste vara på topp i alla om vi ska lyckas.