Foto: Pixabay 

Krönika: "Kallt lyser julens stjärna"

Människor på flykt firar inte jul. Inte heller sitter de runt ett stort matbord dignande av julmat som kan mätta tio hungriga hästar. Människor på flykt halvligger inte i soffan och trycker i sig ischoklad i väntan på tomten. De river inte upp färgglada paket med ivriga fingrar. Människor på flykt firar inte jul. De firar varje sekund de lever.

Uppslag i DN. Kaos i Aleppo. Smutsiga barn med rädda ögon. Små händer som greppar efter mammas förkläde i folkmassan. Hunger, trötthet, köld och rädsla fyller miljontals människokroppar i Syrien just nu. Människor på flykt kan inte ens tänka på jul. Människor på flykt tänker inte på julklappar. De är tacksamma ifall de får mat för dagen.

Sverige är ett av världens tryggaste och rikaste länder men ändå klagar vi över det mesta. Vi konsumerar allt mer men blir samtidigt allt mer missnöjda.

Om 2 dagar ska jag packa min väska och åka hem till min familj och jag ska vara så himla tacksam. Jag får möjligheten att spendera tid med mina nära och kära, äta god mat och spela sällskapsspel. Jag är ingen flykting, jag behöver inte gå hungrig och jag har tak över huvudet.

Kanske vore det bra om vi betraktade oss själva utifrån för en stund. Behöver verkligen moster Lena ytterligare ett grytunderlägg? Kommer det göra henne lyckligare? Kanske är det just den här julen vi borde tänka till lite extra, det kanske är dags att fundera på att göra en insats som räcker längre. För 125 kronor kan en grupp flyktingar få tio dunkar med rent vatten. För FEMTIOFYRA kronor kan en behövande människa få mat i en hel månad.

Kallt lyser julens stjärna på de som inte har något hem. Låt oss för en stund försöka att se till andra än oss själva. Kanske kan vi komma andra och oss själva närmre på det sättet.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer