Projektet kommer pågå ett år och visionen är att lyfta Huskvarna söders rykte. Området har inga större problem med brottslighet men har däremot många arbetslösa.
- Det är 50 procent i området som inte har ett arbete. Arbetslöshet leder lätt till utanförskap, det skapar mycket negativitet. Vi vill få en mer positiv bild av södra Huskvarna, säger kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) som är en av initiativtagarna till projektet.

Ett prioriterat område
Huskvarna söder är ett av kommunens prioritetsområden tillsammans med Österängen, Råslätt och Öxnehaga. Det som skiljer Huskvarna Söder från de andra områdena är att det inte finns något kommunalt bostadsbolag i närheten. Därför har privata fastighetsägare som har fastigheter i området gått med för att finansiera projektet.
- Vi är bra på att underhålla husen, göra stambyten och renovera fasader. Det vi inte har gjort är att arbeta med de mjukare värdena, som ökar trivseln på andra sätt. Det känns jättebra att ingå i det här projektet, det gynnar både oss och de som bor här, säger Mikael Carlson, HSB Gambrinius.
Totalt får projektet 550 000 kronor, hälften från fastighetsägarna och hälften från kommunen.

”Mer än fotboll”
Som projektägare står Husqvarna FF. De kommer anställa en till två personer som anordnar aktiviteter för de som bor i området.
- Vi i Husqvarna FF har en lång tradition med att arbeta med annat än fotbollen. Vi vill vara aktiva på fler ställen än fotbollsplanen. Vi går inte in i projektet med tanken att vi ska få fler till vår förening, utan vi hoppas att fler ska se vad vi gör utanför fotbollen och känna sig trygga med oss, säger Ingvar Ederborn, Husqvarna FF.