Foto: Pixabay 

Nya ord till uppsatsskrivandet!

Har ni någonsin suttit där mitt i uppsatsskrivandet och insett att ni har för få ord att använda er av? Oroa er inte, året 2016 har tagit fram nya ord och här är våra 10 favoriter och kanske de mest användbara!

1. Dylanman

En man som beundrar Bob Dylan och som anser sig förstå honom väl. Jag förstår vad ni tänker, vart har det här ordet varit hela mitt liv? Som dylanman kan jag förstå att ordet behövs.

2. Filterbubbla

Möjligtvis det bästa ordet, filterbubbla används när man pratar om individanpassat innehållsurval på internet som skapas på grund av algoritmer och sökmotorers registrering av tidigare sökningar. På enkel svenska: Om du bara gillar rasism-propaganda på Facebook så hamnar du i en filterbubbla där du bara ser rasistisk propaganda och får inte ett objektivt flöde.

3. Fomo

Också ett ord som passar vår tid. Fomo är en oro för att man missar något särskilt intressant och roligt. Ni vet, när man scrollar genom hela flödet, tittar på alla Snapchatstories från fester man inte är på, läser igenom en lista på nya ord och så vidare. För man är rädd för att missa något roligt.

4. Ghosta

What a time to be alive när ord som Ghosta finns, du vet det där klassiska och fullt normala beteendet när man dumpar någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken. Läser inga meddelanden, skickar inget, lajkar inget och allt vad det heter. Tror ordet fick sig uppsving efter att Charlize Theron ghostade Sean Penn.

5. Läslov

Istället för höstlov, regeringen insåg att folk höstade(?) för mycket under höstlovet och hoppas nu att barnen läser mer.

6. Mukbang

Jag vet inte varför, men vi lever absolut i en intressant tid där det finns ett fenomen som är att folk internetsänder när de äter och samtidigt pratar med sin publik. Framförallt skönt att det finns ett ord för det...

7. Pappafeminist

En man som anammar feministiska ideal efter han blivit far till en flicka. Det syntes en hel del när Trumps sexuella trakesserier uppmärksammades så var folk så rediga "jag tycker inte det är acceptabelt beteende av Trump, jag har själv en dotter..." och så vidare.

8. Trumpifiering

På tal om Trump så har det kommit en retorisk stil i den politiska debatten, när man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvenser eller fakta, ja då trumpifierar man. Vilken svensk politiker blir först att säga ordet trumpifiera under en debatt? Kanske ta med sig en liten Trump-docka i samband med det som man kan visa upp!

9. Vuxenmålarbok

Målarbok för vuxna. Ja, svårare än så är det inte. Alla vet att de andra målarböckerna är exklusivt för barn och oavsett hur mycket en vuxen försöker måla där så händer det inget.

10. Äggkonto

Ordet som tillsammans med filterbubbla sammanfattar 2016 bäst. Ett äggkonto är ett anonymt konto i sociala medier. De som i regel heter Anna Svensson och har en Sverigeflagga som profilbild och kommenterar främlingsfientligt på alla artiklar de kan, "jag är inte rasist, men"

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer