15 raka segrar, 187-6 i målskillnad och serieseger med nio poäng före tvåan Göteborg. Den totala skottstatistiken blev hela 1127-152 vilket ger ett snitt på 75-10 per match. När ni läser detta förstår ni säkert att HV71 dominerade den södra division 1-serien stort.
– Man kan tycka vad man vill om serien, men vi spelade två matcher mot Göteborg som var stentuffa och riktigt jämna. Det var bra gjort att hålla samma nivå hela säsongen och att gå till alla matcher med rätt inställning. Vi har ett lag där spelarna går in för det till 100 procent, och då blir det en proffsighet i det, säger tränaren Ulf Johansson, som inte riktigt vet vilken nivå serien egentligen höll.

HV71:s skyttedrottning Maja Jakobsson snörar på sig skridskorna och gör sig redo för säsongens stora mål: Kvalet till riksserien, som drar igång till helgen. Foto: Peter Gustafsson
"Jag skulle verkligen bli besviken om vi inte klarar det", säger Maja Jakobsson. Foto: Peter Gustafsson
HV71:s tränare Ulf Johansson drar upp riktlinjerna för sina spelare inför kvalstarten. Foto: Peter Gustafsson

Åtta lag krigar om fyra platser
– Det är en jättebra fråga. Men det är svårt att svara på eftersom jag har för dålig koll på de andra division 1-serierna. Jag tror dock att ett lag som Göteborg hade klarat sig bra i kvalet, så jag vill inte säga att vår serie är sämre än någon annan. Däremot är övriga lag under utveckling.
I poängligan var åtta av de tio första spelarna från HV71. Allra bäst var Maja Jakobsson med 32 mål och 29 målgivande passningar.
– Jag har satt många av mina chanser samtidigt som jag har bra medspelare. Men jag tänker inte på att jag gör så mycket poäng, utan det gäller att ha mycket puck och ett bra spelsinne, säger den 19-åriga forwarden, som är inne på sin fjärde säsong i HV71.
– Sedan jag kom till klubben har jag utvecklats varje säsong, det har varit en väldigt rolig utveckling. Jag har bara kört på.
I helgen börjar alltså kvalet till riksserien. HV71, Färjestad, Björklöven, Djurgården, Södertälje, Almtuna, SDE och Sundsvall gör upp om fyra platser i högsta serien som nästa säsong utökas från åtta till tio lag.

”Står oss bra”
– Det ska bli spännande. Vi ser fram emot det med tillförsikt. Ett av våra mål med säsongen var just att ta oss till kvalserien. Vi har väl så goda möjligheter som någon annan, det tror jag definitivt. Djurgården väntas gå igenom serien lätt som en plätt, men övriga lag kan jag för lite om. Jag bedömer det att vi står oss bra och att vi har en bra chans att slå de andra lagen, säger Ulf Johansson.
– Jag tycker att vi som lag är klassen bättre än i fjol. Vi började med ett nytt spel förra säsongen och det har satt sig bättre. Dessutom fick vi en vår och sommar med bra träning. Vi har tagit stora kliv framåt både på hur vi spelar och hur vi går in i matcherna.
HV71 inleder med två matcher på bortaplan. På lördag står Björklöven för motståndet och dagen efter väntar möte med Sundsvall. Därefter blir det ytterligare tolv matcher innan kvalserien är färdigspelad 22 mars.
– Vi har väldigt duktiga spelare i vår trupp, men det gäller att toppa formen samtidigt. Vi måste ha en formtopp den här månaden för att vi ska lyckas eftersom det är 14 matcher på 28 dagar, säger Ulf Johansson.

”Blir bara svårare”
Maja Jakobsson är även hon förväntansfull inför kvalstarten, men hon konstaterar samtidigt att matchbilden kommer se annorlunda ut nu eftersom matcherna blir jämnare.
– Det är sådana matcher vi vill spela. Vi har egentligen inte ändrat så mycket på träningarna, men vi har övat på att sätta press och ta oss ur egen zon, säger Jakobsson, som inte hymlar med att det bara är en sak som gäller.
– Jag skulle verkligen bli besviken om vi inte klarar det. Vårt mål är att ta en av riksserieplatserna, det skulle betyda mycket för damhockeyn här. Lagen blir bättre hela tiden, så om vi inte går upp nu blir det bara svårare.
Känner du någon press?
– Nej, jag tycker att det känns ganska lugnt. Vi ska bara ut och köra, vi är så pass bra.

JnyttTV. Målvakten Sabina Eriksson har bara släppt in tre mål den här säsongen. Men nu kommer hon att sättas på prov.