Varje år är det mellan 300 och 500 hushåll som drabbas av inbrott, för många innebär det en mycket obehaglig erfarenhet.
Satsningen handlar om brottsförebyggande åtgärder där man försöker informera villaägare om hur man bäst ska skydda sig mot inbrottstjuvar samt hur man ska agera om man drabbas. Samtidigt ska områdespoliser vara mer synliga i villaområden för att på så sätt skrämma bort eventuella tjuvar.

Det händer vid inbrott…
Oftast upptäcks ett inbrott när man kommer hem. Det kan vara en ruta som är krossad eller en altandörr som är uppbruten.…
Då bör man ringa polisen helst innan man går in i bostaden.
…- När polisen kommer letar vi efter spår som vi kan säkra för att kunna binda en gärningsman till brottet. Ofta är det svårt att som lekman avgöra var det kan finnas spår eller vilka spår som är värdefulla att säkra. Därför är det viktigt att man varken städar upp eller går runt i eller utanför huset innan man fått klartecken från polisen, säger Björn Dahlbäck på Polisen i Jönköping som leder satsningen mot villainbrott i länet.

Fakta

Tips för att hålla tjuvarna borta

Baksidan av huset är också en vanlig ingång för tjuvarna. L..

Fakta

Tips för att hålla tjuvarna borta

Baksidan av huset är också en vanlig ingång för tjuvarna. Lys gärna upp altanen så de inte kan stå där och bryta upp altandörren eller ett fönster ostörda i skydd av mörkret. Och se till att ha ett bra lås på altandörrar.Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid entré- och altandörrar.Grannsamverkan. Tala om för varandra att ni åker bort så att grannarna kan hjälpa er med att ta in post, skotta, håll utkik, be dem parkera på er uppfart, gör spår i snön. Allt för att det ska se ut som om ni fortfarande är hemma.  Installera ett larmHa timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.Ha även timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrumSkriv inte att du är bortrest på Facebook, Twitter eller i din blogg.

 Alla inbrott utreds
- Mycket av arbetet ingår i det ordinarie polisarbetet men vi prioriterar våra resurser för att klara upp fler villainbrott. Alla anmälda villainbrott utreds, poängterar Björn Dahlbäck.…
Om man skulle stöta ihop med en inbrottstjuv och man  känner att man själv inte kan gripa gärningsmannen ska man inte försöka. Det är istället bättre att försöka minnas så många detaljer som möjligt om hur gärningsmannen såg ut; klädsel, ålder, vart han försvann, eventuellt fordon med mera. I dessa fall önskar polisen att man omgående ringer 112 och säger att du just haft ett inbrott och att du sett gärningsmannen.
Det är också viktigt att redan vid anmälningstillfället försöka komma på så många föremål du kan som har stulits. Det går sedan bra att komplettera din anmälan till polisen med en fullständig lista efter några veckor. Särskilt värdefullt är det för polisen att tidigt få vetskap om unika föremål som är stulna, som kan vara märkta eller graverade.