Mellan tio och femton centimeter blötsnö väntas komma under onsdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI: ”Undvik att ta bilen i dag”

Ett snöoväder är på väg in mot Jönköpingstrakten och SMHI har nu utfärdat en klass två–varning för området söder om Vättern. Runt klockan tio-elva i dag på förmiddag väntas ovädret dra in.

Ovädret väntas komma under förmiddagen och pågå fram till eftermiddagen. Det ser ut att komma mellan tio och femton centimeter blötsnö och detta i kombination med hårda vindar gör att SMHI utfärdar en klass två–varning.

– Det är svårt att säga när ovädret kommer vara som värst, men det ser ut som det kommer att börja snöa runt klockan tio-elva. Det kommer att fortsätta snöa under eftermiddagen och i kväll övergår det till regn, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

Hon förklarar att snön därmed kommer att bli blöt och tung och att temperaturen kommer att ligga runt nollan. Framåt kvällen går det upp till någon plusgrad.

21 meter i sekund

– Vi har diskuterat ovädret och har vägt mellan om det ska bli en klass två eller en klass ett–varning, men det blir en klass två på varningen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, och förklarar att SMHI då har tagit hänsyn till såväl snömängden som vindstyrkan.

Det är framför allt området söder om Vättern som kommer att drabbas av snöovädret, men varningen berör även området väster om Vättern.

Vindarna väntas hamna på uppemot 21 meter i sekunden.

– Det blir ett besvärligt väglag och trafiken kommer att påverkas, säger Marie Staerk.

Linnéa Rehn tycker inte att man ska ge sig ut med bil på vägarna om man inte absolut måste.

– Det är förstås svårt att säga hur snabbt vägarna kommer att plogas, men eftersom det ändå är en klass två-varning så tycker jag att man bör ta det på stort allvar och undvika att ta bilen i dag, säger hon.

Ha koll på de senaste nyheterna med Jnytts app

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer