Andreas Johansson Heinö är statsvetare och arbetar på tankesmedjan Timbro, han disputerade 2009 på avhandlingen Hur mycket mångfald tål demokratin? Demokratiska dilemman i ett mångkulturellt Sverige.

Är Svenskarnas Parti ett nazistiskt parti?
- Ja, det är det ingen tvekan om, säger han och utvecklar:
- De vilar på en nationalsocialistisk grund. De har gjort kosmetiska förändringar, men deras retorik är Sverige åt svenskarna och de gör skillnad på människor utifrån etnicitet och hudfärg.
- De är antidemokratiska i sitt synsätt, säger Ulf Bjereld som är statsvetare och professor på Göteborgs universitet.
Att Svenskarnas Parti växer och syns mer är inget som förvånar Bjereld, han berättar att många av medlemmarna i partiet är före detta Sverigedemokrater som tycker att SD har blivit för ”ljumna” och att de i stället söker sig ytterligare ut mot höger på den politiska skalan.
Svenska Partiet har även starka band med det ukrainska rasistiska partiet Svoboda. Så sent som 20 februari gav man sitt stöd till Svoboda på sin hemsida.
- Deras täta band visar också deras ideologi, säger Ulf Bjereld.

Vad säger det att de är så öppna med sina band med Svoboda?
- Om man är så extrem som de är är det ingen som luras att tro att man är något annat, då kan man lika gärna vara öppen med sina allierade, säger Andreas Johansson Heinö.

Bör Jönköpingsborna vara oroliga när Svenska Partiet nu satsar på kommunalvalet här?
- Nej. Erfarenhetsmässigt har de ingen chans att få mandat i en så stor kommun, säger Andreas Johansson Heinö.
- Nazismen är en rörelse som de alla flesta tycker är vidrig. Det är naturligt att man uttrycker sin vrede och ilska när de försöker ta plats, säger Ulf Bjereld.