Peter Böhme och Mattias Höijer har fått rutin i arbetet med att arrangera Jönköpings Coverfestival och uppger att de ska fortsätta så länge de tycker att det är roligt. Foto: Lasse Johansson

Status Quo hyllas i Jönköping

Mattias Höijer och Peter Böhme har hittat ett koncept som går hem hos folk. Sju slutsålda Coverfestivaler på sex år talar sitt tydliga språk. Nu är det snart dags igen.

Fredagen den 27 januari är det dags för den åttonde upplagan av Jönköpings Coverfestival, med 20 liveakter på tre scener hos Harrys, Sliver och Red. För sjunde året i följd - ett år hade man två festivaler.

Tröttnar inte folk på covermusik?

– Nej jag tror inte det. Livemusik är alltid livemusik och så länge det är kvalitet kommer folk, säger Mattias Höijer.

Tribute som gäller

– Banden går verkligen in för det den här kvällen. Det är helskägg när det spelas ZZ Top och skoluniform med AC/DC. Det har också blivit något av en hemvändarkväll för 40-plussare, förklarar Peter Böhme.

Och så är det, trots namnet, egentligen inte en festival med coverband. Det handlar mer om tributeband, vilket säkert bidrar till framgångarna. En festival där man kan gå runt och lyssna till olika versioner av ”Sweet Home Alabama” eller ”Proud Mary” samtidigt, hade kanske inte fortsatt locka publiken.

– Att det är just tributeband ligger säkert bakom - nu kan man gå till den scenen där bandet spelar låtar av ett band som man gillar, säger Mattias Höijer.

Bredden på utbudet är säkert också viktigt. Från en trubadurscen via Torsson, Nationalteatern och Chic till Gasolin, Ebba Grön, Jimi Hendrix och Thin Lizzy.

Borg och Haugland

Helt nya akter i år är Eurythmics, Tomas Ledin och Soulcompagniet. De sistnämnda ger sig på soul från 60-talet, som Otis Redding och Sam & Dave.

Ett av årets inslag, en tribute till Status Quo, blir extra betydelsefull i och med att gitarristen Rick Parfitt avled på julafton.

– Vi har inte hunnit prata om det ännu men vi kommer att göra något speciellt, säger Mattias Höijer, som spelar bas i bandet Peter Hult & his Piledrivers.

Coverfestivalen brukar också ståta med någon originalartist, så också i år - fast det blir två. Nicke Borg från Backyard Babies och trummisen Ian Haugland från Europe. De backas upp av Peter Böhme, Janne Samefors och Robert Törnqvist.

Det bjuds också på några akustiska akter. Bland annat av några i sammanhanget lite yngre musiker: Milia M Flood, Jakob Hallberg, Viktor Gustafsson.

– Det är roligt att vi börjar få in lite föryngring, konstaterar Peter Böhme.

Totalt medverkar ett hundratal musiker och man säljer 1 200-1 300 biljetter.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer