I nuläget finns det telefonautomater och telefonkiosker i 48 av Sveriges 290 kommuner. Jönköpings län har 15 stycken telefonautomater varav 13 stycken av dem finns i en telefonkiosk. Telia gick i september 2013 ut med att nedläggningen av telefonautomaten skulle påbörjas och arbetet pågår fortfarande.
– Det kommer vara klar i oktober i år, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia.
När telefonautomaterna i Jönköping kommer att tas bort är ännu oklart. Arbetet sker successivt och det finns inget schema för turordningen angående nedläggningarna. Entreprenörer får en lista på automater och kiosker och en tidsram att hålla sig till. Enligt Hans G Larsson kommer dock telefonautomaterna på sjukhus och andra institutioner, exempelvis kriminalvård och psykiatrisk vård, att tas ner sist av alla.

”Väntar med att ta bort”
– För ställen där man inte får ha mobiltelefon för att ringa väntar man med att ta bort telefonautomaterna, säger han.
Orsaken till varför telefonautomaterna och telefonkioskerna tas bort är framförallt på grund av att de inte längre används och att driftunderhållet kostar för mycket. Telia gjorde en Sifo-undersökning år 2013 där 98 procent svarade att de inte hade använt en telefonautomat eller telefonkiosk under det senaste året.
De flesta svenskar, som idag har en mobiltelefon, påverkas inte så mycket av att telefonautomaten försvinner. Däremot kan det hända att en del turister drabbas då man av olika anledningar inte äger en mobiltelefon.

Kommer återvinnas
Hans G Larsson säger att den risken finns men att den skaran är så pass liten att man inte kan anpassa sig och tillhandahålla telefonautomater på grund av dem.
– Troligtvis bor de på hotell eller vandrarhem där det finns en telefon att tillgå. Annars kanske man kan få låna en telefon om det är viktigt, säger han.
När telefonautomaterna och kioskerna tas bort kommer de att återvinnas. Ett litet antal har sålts men framförallt går materialet till miljöåtervinning.