Foto: Fredrik Sandberg / TT

Över 20 sjuka efter restaurangbesök

Ett större utbrott av magsjuka ligger nu på smittskyddsenhetens bord på Länssjukhuset Ryhov och det handlar om ett utbrott på sjukhusets egna restaurang.

Det är just nu många som drabbats av vinterkräksjuka i Jönköpingsregionen. Vid en konferens på Länssjukhuset Ryhov förra veckan drabbades drygt 20 deltagare av vinterkräkssjukan efter en lunch på restaurangen Qulturum på sjukhusområdet. Deltagarna vid konferensen var personal vid regionen och maten kom från sjukhusets egna kök.

Även en vårdavdelning på Länssjukhuset har drabbats, det handlar om sex anställda och två patienter på en och samma avdelning som fått vinterkräksjukan. Det råder just nu antagningsstopp på avdelningen.

Smittan sprids i Jönköping

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att Jönköpings län är ett av de län i landet som det varit flest fall av vinterkräksjukan. I landet rapporterades det förra veckan om 120 fall, varav Jönköping alltså låg i topp.

Just calicivirus som orsakar vinterkräksjukan med kräkningar och diarré är väldigt smittsamt, det krävs väldigt små mängder av viruset för att man ska smittas.

Slipp smittan

Bästa sättet att undvika vinterkräksjuka är att vara noga med handhygienen. Tvätta händerna ofta med två och vatten. Om man blir sjuk ska man sedan stanna hemma i minst 48 timmar efter att man blivit symtomfri.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer