Sjukhusclownen Doktor Lowe har betytt mycket för Maja Green, 4 år, under hennes många, långa och jobbiga sjukhusbesök. Här underhåller de tillsammans med Lindgren/Riedels visa ”Lille katt”. Foto: Lasse Johansson
Maja Green fick ta emot och öppna årets pengagåva till Lekterapin, tillsammans med Doktor Lowe och mamma Emma Green. Foto: Lasse Johansson

Viktig gåva till Lekterapin

Lekterapin på Länssjukhuset Ryhov betyder mycket för många sjuka barn och ungdomar.
De har ett gåvokonto vars pengar går till allt från legoklossar till födelsedagspresenter.

Vi har tidigare berättat om Håkan Petersson, som nu för 17:e året har samlat in pengar till Lekterapins gåvokonto. Först genom sina fackliga och politiska uppdrag men han har numera fortsatt som pensionär.

Våga fråga

– Det gäller att våga fråga, man får inte vara blyg. Och berätta vad pengarna går till, säger Håkan Petersson.

I år lämnade han över en gåva på drygt 20 000 kronor. Tre fjärdedelar har han själv samlat in och resten kommer från den Socialdemokratiska arbetarekommunen. Pengarna går till det där extra, som inte ryms inom den vanliga budgeten.

Lekterapins uppdrag är att stimulera det friska hos barn och ungdomar, 0-18 år, genom att erbjuda anpassad sysselsättning. Att den är viktig kan Emma Green, Jönköping, berätta om. Hennes dotter Maja, 4 år, drabbades av leukemi.

Betyder mycket

– Hon har varit inlagd under långa perioder både här och i Göteborg. Lekterapin har varit ett fantastiskt avbrott i allt det förfärliga för både Maja och oss.

All smärtsam behandling gjorde att Maja helt tappade förtroendet för andra vuxna och mer och mer slöt sig. Men på Lekterapin finns också sjukhusclownen Doktor Lowe (Lotten Sjönneby).

– Lotten har haft ett fantastsikt sätt mot Maja. Ett tag kunde vi inte lämna henne en enda sekund men nu har hon i små steg fått Maja att börja öppna sig. Hon har hjälpt till så att Maja har fått vara barn, säger Emma Green, medan Maja Doktor Lowe sjunger om Pippi Långstrump.

Det lilla extra

Stina Dahlström, sektionsansvarig för Lekterapin, berättar att man har en bra budget för leksaker till Lekterapin, men att de skänkta pengarna innebär att man kan köpa in det där lilla extra.

Det innebär att de barn som fyller år när man är inlagd får en födelsedagspresent. Man köper också in en mängd småsaker som delas ut i som ”stick-presenter” - en liten uppmuntran när det är dags för sprutor, provtagningar och liknande.

Förra årets gåva gick också till bland annat pedagogiska Paminadockor, biobiljetter, tv-spel, bilderböcker, en vägglabyrint, Lego och Duplo.

Relaterat

Kommentera artikeln!

Regler för kommentarer

Jnytt använder så kallad förhandsmoderering. Det innebär att alla kommentarer granskas innan de publiceras.

Vi håller en respektfull ton och ett vårdat språk i våra kommentarsfält.
Det är inte tillåtet att skriva kränkande om andra människor.
Här diskuterar vi sak – inte person – och vi håller oss till ämnet. Vi sprider inte heller skvaller.
Kommentarer ska vara sanna och relevanta.
Vi accepterar inte inlägg som är nedsättande vad gäller exempelvis etnisk tillhörighet, sexuell läggning, kön, religion, politisk hemvist eller yrke.
Kommentarer måste följa de pressetiska reglerna, där de är tillämpliga för insändare/kommentarer.
Det är ingen rättighet att få sina kommentarer publicerade. Vi förbehåller oss rätten att gallra bort inlägg som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati, humanism och respekt för rättsstaten.

Tillbaka

Skriv din kommentar här...
Om du anger signatur döljs ditt namn i kommentaren.

Tillbaka

Se alla kommentarer