Efter succén – nu vill Linus vinna hela TTA

Dela & gilla

Hjälpmedel

Reagera

Publicerad

Han skrällde stort och vann premiärloppet. Nu har Linus Ohlsson som målsättning att vinna hela TTA-mästerskapet. Jnytt träffade racingtalangen när han var på blixtvisit hos föräldrarna i Tenhult.

Linus Ohlsson skrällvann i premiären av TTA. Nu är Tenhultssonens mål att ta hem hela TTA-mästerskapet. "Det är bara att gå all in", säger han.
Linus Ohlsson skrällvann i premiären av TTA. Nu är Tenhultssonens mål att ta hem hela TTA-mästerskapet. "Det är bara att gå all in", säger han. Fotograf: Peter Gustafsson

Fakta Linus Ohlsson
Ålder:
21.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma, pappa, tre systrar.
Yrke: Racingförare och trainee på Stena Bulk.
Intressen: Motorsport, ishockey, träning, teknikprylar.
Främsta meriter: Premiärvinsten i TTA, totalseger i JTCC, totaltrea i Porsche Carrera Cup.
Aktuell: Kör på lördag sin andra tävling i racingserien TTA.

För snart tre veckor sedan kördes det första loppet i den nya banracingserien TTA på Gelleråsen i Karlskoga. Stora delar av den svenska racingeliten fanns på plats, men loppet vanns mycket överraskande av Linus Ohlsson, som lämnade namnkunniga förare som Fredrik Ekblom och Richard Göransson bakom sig.
- Det var helt fantastiskt, det var nog den bästa dagen i mitt liv, säger Linus.
- Ingen förväntade sig det här av mig direkt, men jag lyckades hålla både Ekblom och Göransson bakom mig i 40 minuter. Ekblom sade att han bara väntade att ett misstag skulle komma, men det kom aldrig.

"Såg mig som en snorvalp"
För Ohlsson var segern inte bara historisk - utan även mycket viktig inför den fortsatta satsningen.
- Det betyder jättemycket både för varumärket och för framtiden. Innan premiären såg de nog mig som en snorvalp, men nu har de nog mer respekt för mig. Det här ger otroligt mycket i sponsorjakten eftersom jag har något att komma med nu, konstaterar han.

Linus Ohlsson kör en Saab för Team Tidö i årets TTA.
Linus Ohlsson kör en Saab för Team Tidö i årets TTA.

Ohlsson har en styrning för Team Tidö i år, men det handlar inte om någon fullt betald styrning. Det innebär att han inte vet om han har råd att köra varje deltävling i serien, vilket ger en osäker tillvaro. Varje race kostar ungefär 65 000 kronor.
- Jag hade gärna varit utan den, det gör att man inte blir förberedd på rätt sätt, men jag vet att jag har en ordinarie sits nästa säsong om jag gör riktigt bra ifrån mig.

Flyttat till Göteborg
Tillvaron som racingförare, om man inte tillhör den yppersta eliten, är annars inte så glamourös. Ohlsson, som har flyttat till Göteborg, får det att gå ihop tack vare ett jobb som trainee och mycket ekonomiskt stöd från racingprofilen Janne "Flash" Nilsson.
- Han har varit med i kulisserna sedan 2010. Efter segern i JTCC 2009 hjälpte Flash Engineering mig att köra vidare. Han valde att satsa på mig och har hjälpt mig mycket med pengar och kontakter. Men det är fortfarande jättetufft för mig, det krävs fortfarande mer kontakter och väldigt mycket pengar. Men mitt mål är att kunna leva på racingen.
Serien TTA är ny för året och kan sägas vara en utbrytarserie från STCC. TTA-bilarna är snabbare och starkare än STCC, och det tekniska ska hållas så likt som det går mellan bilarna.

Tror på TTA
Linus Ohlsson.Ohlsson anser att bråket mellan STTC och TTA har skadat svensk motorsport.
- Ja, så är det. I dagsläget finns det 500 miljoner kronor som florerar i bilsporten, och den summan får de två serierna dela på. Men om man ser tre år framåt är det bara positivt att det blir mer "hajpat" kring motorsporten, säger Ohlsson, som menar att TTA har bäst förutsättningar att överleva.
- Jag tror TTA går segrande eftersom det har mer publik och fler tv-tittare. Dessutom är bilarna häftigare och mycket billigare då de inte behöver samma underhåll. De har trots det mer hästkrafter, så jag tror på det här konceptet. Ger man det bara det här året blir det helt suveränt.
På lördag körs årets andra race, och Linus Ohlsson behöver inte åka så långt eftersom tävlingen avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Han inser att han kommer ha helt andra ögon på sig nu, jämfört med inför premiärloppet.
- Ja, det blir en annan press nu eftersom jag vann. Nu siktar jag på en ny pallplats, en femte plats skulle vara en besvikelse. Målet är att vinna mästerskapet, det är bara att gå all in. Man jag är medveten om att jag måste fortsätta prestera för att få pengar, säger racinglöftet från Tenhult.