Ruth Närhi älskar Jesus och hon älskar livet på Östersjön. Hon bor i Jönköping och har ett lite udda yrke. Hon är båtpastor och har hela Östersjön som sin arbetsplats och missionsfält.
- Jag känner mig mer hemma när jag kommer in på färjan än när jag kommer in i en kyrka, säger Ruth, som inte är sugen på att få träsmak i baken av att sitta med under för många gudstjänster. Hon har inte tid med det, alldeles för många människor där ute behöver få veta vem Jesus är.

Vid piren i Jönköping. Ruth bor i Jönköping och här mellanlandar hon mellan sina turer på Östersjön. Foto: Marianne Lundvall

I Kanal 5-programmet Färjan blev Ruth känd i hela Sverige som "båtpastorn", ett namn som hänger med även nu tre år senare. Folk springer efter henne på båtarna och vill prata med henne och bli fotad tillsammans med tv-kändisen, något som hon tycker har varit positivt för hennes arbete ombord. På de olika båtarna predikar hon för alla hon möter och till skillnad från en vanlig pastor har hon en helt ny publik att prata med varje kväll. Och hon predikar inte i någon kyrka utan åker dit människorna finns. Om det så är i baren, på discot eller ute på däck.

Uppvuxen på båtarna
- Jag har alltid känt att jag har en kallelse, säger Ruth, som levt ett spännande liv med modellskola i Helsingfors, modellförfrågningar i Paris och ett liv i glamour. Efter att ha varit borta från tron en tid kom hon tillbaka och valde att ägna hela sitt liv åt den Gud hon började tro på redan som barn.
Hennes pappa var pastor och Ruth var under sin uppväxt med och predikade på olika ställen, från dansställen till fängelser. Hon älskar människor och menar att varje person hon träffar i jobbet ute på färjorna är unik och har ett stort värde för Gud. I elva år har Ruth jobbat på de olika finlandsfärjorna med sin mission. Eftersom familjen kommer från Finland har Ruth åkt av och an med båtarna hela sitt liv, därför känner hon att livet på färjan blivit hennes andra hem.

Ruth tillsammans med kompisarna i The Poodles. Ombord har hon träffat de flesta, kända som okända, och fått många, många vänner.

Räddar liv ombord
Idag åker Ruth på färjan flera gånger i veckan, hennes missionsarbete sponsras av understödjare som tycker hennes arbete är viktigt. Arbetet handlar om att samtala med människor om livsfrågor och ge stöd och tröst åt de vilsna själar som sökt sig till någon kryssning. Det finns många på båtarna som mår dåligt, menar Ruth.
- Jag räddar människoliv, konstaterar Ruth och berättar att hon flera gånger hindrat människor från att hoppa från båtarna och ta sina liv. Hon har hört och sett det mesta som går att se och pratat med alla typer av människor, från kändisar till vanliga Svenssons. Människor dras till henne och vill ha stöd och hjälp eller bara någon att lätta sitt hjärta för. En kväll fick hon be tillsammans med en man på däck fem. Mannen mådde väldigt dåligt men det hela slutade med att han sa att han ville vara kristen.


Ruth sjunger gärna kristna sånger ombord och vittnar om sin tro.

Dricker inte en droppe
Att jobba med missionsarbete på färjorna är tufft och innan varje kväll är det bön som gäller för Ruth. Hon ber för kvällens arbete och gör sig i ordning.Men det är ingen pastorsdräkt hon har på sig, hon älskar färgglada och moderiktiga kläder och vill inte vara någon grå mus.
- Jag älskar att chocka världen och Gud har aldrig skapat en enda grå blomma, säger Ruth som för att skapa kontakt med människor däremot aldrig skulle ta en droppe alkohol.
-De jag pratar med dricker öl och jag dricker cola.

Att jobba som missionär innebär inte att pracka på människor en tro. Det är båtpastorn noga med att poängtera. Ingen människa är heller "extra syndig" för det liv han eller hon lever eller för att personen dricker sig full och lever runt på båtarna.
- Man får aldrig trampa på någons integritet. Jag dömer inte någon. Men jag säger till människor att de behöver frälsning,avslutar Ruth.

Läs mer om Ruths arbete på båtarna på hennes blogg