Thomas Yafteli och Johan Fröding är två av alla dem som arbetar på Fritid Jönköping. De har varit på plats på Vätterstranden sedan i måndags. När festivalen pågår är de här nästan dygnet runt. Klockan åtta på morgonen är Thomas och Johan på plats för att städa, flytta eller sätta upp tält, se till att alla har el och kolla med alla föreningar på plats om det finns vissa önskningar eller åsikter. Andra från Fritid Jönköping tar emot artisterna, hämtar dem på stationen om det behövs och hjälper till vid soundcheckningen. Vid halv två på natten åker de hem för att sova ett par timmar, innan nästa pass börjar.
Planeringen inför Vätterfesten har pågått sedan ett år tillbaka, och redan imorgon börjar de utvärdera festivalen inför kommande år, som de hoppas blir av.

Johan Fröding på Fritid Jönköping

"Rolig, udda mix"
Mellan 2000-3000 människor har varit på festivalområdet dessa dagar, och när Medina spelade var det över 1300 på plats samtidigt. Årets Vätterfest tycker Thomas och Johan har varit alldeles toppen.
- Det är större, bredare och bättre i år. Och inget regn! Det har ju regnat varje år på Vätterfesten annars. Det har varit en rolig, udda mix i år också, med allt från cowboys till kampsport.

Triathlon mitt i stan
En av de frivilliga som ställer upp på Vätterfesten är Christian Kirchberger från IKHP, tävlingsledare för Vätter Challenge, som för ett par veckor sedan kom tvåa i svenskmästerskapen för triathlon H40. I december förra året fick Christian frågan om att arrangera tävlingen, och redan i januari sattes planeringen igång. Nu när allt är över känner han sig mycket nöjd. Och trots att planeringen krävt mycket jobb, vill han gärna vara med nästa år igen.
- Det har varit oerhört roligt att få arrangera tävlingen. Vi har fått mycket beröm från de tävlande, men också från åskådarna. Jag hoppas vi har skapat ett intresse för triathlon, så att fler från lokalbefolkningen vill vara med nästa gång, säger Christian.

Christian Kirchberger

Utmaningen har varit att arrangera triathlon mitt inne i stan.
- Oftast är sådana här tävlingar placerade ute på landsbygden, så det har varit spännande att genomföra detta mitt i stan! avslutar Christian.