Anna är inte bara FP-politiker som driver en egen personvalskampanj i Jönköpings kommun. Hon är även åklagare, mamma till två pojkar, ordförande i kommunfullmäktige, ordförande för de lokala folkpartisterna och aktiv både här och där. Hon cyklar Vätternrundan år efter år och när Amy Diamond sökte en kör i Körslaget så var Anna med på audition. Frågan känns given, hur hinner hon med allt?
- Jag har en mycket jämställd man. Han handlar och lagar mat och fixar mycket med pojkarna, säger Anna som inte är personen som stressar upp sig i onödan. Hon höll på att bli lite vidbränd en gång på grund av att det var så mycket att göra - men det var innan hon började med politiken.

"Jädrans vad mycket jag skulle få gjort"
Cykelträning håller henne i form och gör att hon orkar mer, men just nu är det mest spring i trappor för att dela ut vallappar som ger henne extra energi. För trots att hon trivs med jobbet som åklagare så finns en dröm att få jobba heltid som politiker.

Att kunna göra mer konkreta saker och se till att hjälpen kommer innan det är för sent - vilket det ofta är när Anna jobbar med fall som har med kvinnomisshandel och utsatta barn att göra.

- Jag har insett att jag kan göra mer som politiker i mina hjärtefrågor. Man sätter plåster på sår som redan kommit. Det är tröstlöst, man måste komma åt det från andra hållet, menar Anna som känner sig taggad att få jobba heltid med att styra Jönköping.
- Jädrans vad jag skulle få mycket gjort, konstaterar hon.

En del stör sig på Anna
Just nu sitter Anna på tre stolar. Att vara åklagare, ordförande i kommunfullmäktige och ledare inom folkpartiet i Jönköping kan vara förvirrande - i alla fall för andra.
- Den traditionella tjänstemannen är inte som jag och driver inte en egen personvalskampanj, säger Anna som har förstått att hennes engagemang på olika håll väckt en del funderingar hos andra.
Eftersom hon spelar på två arenor syns hon ofta någonstans , vilket kan störa en del.

Sticker gärna ut
I Folkpartiet lokalt är Anna den som syns och hörs mest, något som Anna tror beror på att det är få personer som trivs i rampljuset.
- Den som sticker ut hakan får en smäll på käften, konstaterar Anna Mårtensson som fått en del skit för att hon är den hon är och säger det hon tycker. Men hon vill vara en ärlig politiker och vill inte bli älskad av alla.
- Jag har ingen ambition att alla ska gilla mig, det räcker med var tionde.

Men var är alla andra folkpartister i Jönköping?
- Min önskedröm är att det ska vara en buffé av folkpartister som syns lika mycket som jag, säger Anna som tycker att alla har olika uppdrag inom partiet. En del syns - andra jobbar mer i det fördolda.
- Det är ett parti med eldsjälar men alla syns inte lika mycket. Det viktiga är kanske inte att alla är i strålkastarljuset.