Under söndagen vände äntligen vädret och nu väntar några soliga och varma dagar. Strandhumöret var minst sagt på topp när Jnytt besökte Vätterstranden under måndagen.Första strandbesöket i sommar
På plats är Jönköpingsparet Marie Sjögren och Peter Johansson.
- Det är första gången vi är här i sommar faktiskt. Nu har vi äntligen stökat färdigt hemma, dessutom är man ju beroende av vädret, berättar Marie Sjögren.
- Vi har båda tre veckors semester kvar, så det blir nog fler strandbesök, säger Peter Johansson.
Men något badande har det inte blivit - än.
- Jag gillar Vättern med sitt klara och fina vatten, men något dopp har det inte blivit än. Men det kommer nog snart, berättar Peter.Storbesök
Med två döttrar och fyra barnbarn på besök i Jönköping har pensionären Vivianne Arfwidson (i mitten på bilden) fullt upp.
- Jag har mina två döttrar och barnbarn på besök från Stockholm och Östersund, så det är full rulle just nu, berättar Vivianne Arfwidson som är en flitig strandbesökare.
- Jag bor på Liljeholmen och har Vätterstranden tvärs över gatan, så det blir rätt många besök varje sommar. Är det fint väder brukar jag ligga här ett par timmar.
Och någon badkruka är Vivianne verkligen inte.
- Det blir rätt mycket badande för min del faktiskt. Första gången i somras var i början av juni, då var det bara tio grader i vattnet. Jag brukar bada ända fram till månadsskiftet september/oktober.På roadtrip genom Sverige
När Jnytt besöker stranden anländer Holländarna Dorian Roberts och Tim Kuyvenhoven. De har precis besökt den lilla festivalen Sjööset i Vrigstad.
- Vi har faktiskt badat i Vättern förr, men aldrig i Jönköping. Det är en fin sjö, men lite kall kanske, säger Tim som precis ska ta sitt första dopp.
Efteråt ska killarna vidare till Örebro.
- Vi är ute på en liten roadtrip. Hur vi ska ta oss vidare är inte klart än, men antagligen blir det liftande, förklarar Dorian när kompisen Tim har fullt upp med att bada.
- Det var varmt och skönt, konstigt nog, säger Tim efter doppet.