Lär känna ditt nya kommunalråd
Namn
: Andreas Sturesson.
Ålder: 37, fyller 38 på söndag.
Bor: I Stockholm och Gränna.
Familj: Sambon Hannah. Föräldrar samt tre syskon med familjer i Småland.
Intressen: Mat, resor, sport, bilar och politik.
Senaste politiska uppdraget: Ordförande för stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör.
Aktuell: Nytt kommunalråd för Kristdemokraterna i Jönköping. Tillträder 1 februari.
Det visste du inte om Andreas: Har träffat Nelson Mandela samt äger Teemu Laines hemmatröja från hans första säsong i HV71.

Kristdemokraternas nya kommunalråd avslöjades på fredagen. Men det blev inget av de namn som det har ryktats om. Istället klev en stockholmsbo med rötterna i Vetlanda och Jönköping in i Rådhuset som ska axla manteln efter Acko Ankarberg Johansson, som har blivit ny partisekreterare.
- Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här uppgiften, men också med en stor stolthet jag får representera partiet i kommunen, säger Andreas Sturesson.

Känt KD-ansikte i Vätterbygden
Men trots att Andreas Sturesson har varit verksam i Stockholm i drygt tio år är han ett känt ansikte inom partiet i Vätterbygden.
Redan 1990 blev han politiskt aktiv och ingången i partiet gick via Alf Svensson.
- Jag har varit medlem i halva livet. Jag har gjort allt från flygbladsutdelning till att arbeta mig in till vi blev en organisation, säger Andreas som har en rad uppdrag inom partiet bakom sig.
Sturesson har varit ombudsman och distriktsordförande för ungdomsförbundet i Jönköping samt arbetat för partiets riksorganisation, som bland annat informations- och organisationssekreterare och biträdande partisekreterare.

Arbetat inom Försvarsmakten
Lägg därtill en tjänst inom Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst - och flera andra civila jobb - så förstår ni att det är en mycket erfaren 37 år gammal herre som antar utmaningen som nytt kommunalråd.
- Jag har haft ganska många arbeten, faktiskt. Jag har kört sopor, sålt fisk, varit reklamförsäljare och varit befäl för svenska utlandsstyrkan i Bosnien, berättar han.
När Andreas Sturesson berättade om sig själv var det inte bara mat och resor som låg i hans stora intresse. Han är en hängiven anhängare av HV71 också.
- Jag är en stolt innehavare av ett säsongskort på ståplats i Kinnarps Arena och jag är en ännu stoltare innehavare av Teemu Laines tröja från hans första år, säger Andreas och skrattar.

"Jag är smålänning i själ och hjärta"
Vad fick dig att vända hemåt till Jönköping igen?

- Jag är smålänning i själ och hjärta sen har jag och min sambo köpt en stuga i Gränna. På sikt har vi pratat om att ta oss ner till Jönköping igen.
Sturesson var inte beredd att uttala sig om några politiska frågor än, däremot nämnde han att han brinner för välfärdsfrågor.
- Det var därför jag valde det här partiet. Som stadsdelsnämnd i Stockholm har jag uteslutande haft frågor som rör välfärd, förskola, äldreomsorg och socialtjänst, säger Andreas.
- Nu blir det en spännande tid för mig att sätta mig in i arbetet här. Det är stora frågor som ligger framför mig och bakom hörnen.

Ska bli tydligare och tuffare
Partiets gruppledare Simon Rundqvist säger att det är ett mycket kompetent val man har gjort i Andreas Sturesson.
Nu kan det nya arbetet börja, utan Acko Ankarberg Johansson.
- Vi kommer arbeta tillsammans för att bli ett ännu tuffare och tydligare parti. Det kräver en dynamik i gruppen och det känns som att vi är på g efter det dåliga valet som vi gjorde, säger Simon Rundqvist.