Är klockan 15:52? Grattis, då kan du som kvinna stämpla ut. Om du inte vill jobba gratis förstås. Ja, det är den bistra sanningen. Under en arbetsdag från klockan 8-17 jobbar kvinnor i Sverige gratis från klockan 15:52. I en timma och åtta minuter alltså.


S-kvinnorna Harriet Rosqvist och Berit Svensson delade ut rosor på stan. Även män fick en ros. Leif Lönngren fick en ros eftersom kvionnorna menar att det är viktigt att få med sig männen i kampen för ett jämställt samhälle.

En minut bättre på ett år
Det var något som uppmärksammades av kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer i fjol. Då kallades rörelsen för 15:51, men på ett år har lönerna blivit 0,2 procentenheter mer jämställda.
Men det är en lång väg kvar att gå. Kvinnor tjänar fortfarande 4 400 kronor mindre än män per månad, även om de jobbar med samma typ av jobb.
– Med den takten som vi har idag så skulle det ta 68 år innan vi får jämställda löner, säger Anne Falk, som sitter i styrelsen för Kvinnojouren i Jönköping och även är engagerad i Vänsterpartiet.

Det kom en del folk och lyssnade på talen som hölls i Hoppets torg.

Lönen viktig av flera anledningar
– Det påverkar tjejer hela livet om man tjänar mindre. Det påverkar din pension, din sjukersättning, säger Rebecka Karlsson som är engagerad i Tjejjouren.
– Det finns en strukturell ojämställdhet och den speglar sig genom våld, maktutövande och vem som har rätt att uttala sig om saker och vem som formar samhället, säger Rebecka.

Fler höll tal
Under eftermiddagen hölls det tal av Anna Mårtensson, kommunalråd för Folkpartiet, Andreas Sturesson, kommunalråd för KD och Cecilia Ljungqvist, ordförande i Kommunal Sydväst. Alla var överens - lönerna måste blir mer jämställda i samhället.
– Nu är det på tiden. Vi kan inte hålla på och bli så här värdeminskade i vårt utförande av arbete. Det är makt det handlar om. Vi måste ta ett gemensamt ansvar män och kvinnor. Det kan inte bara ligga på kvinnorna att sköta om välfärden, säger Cecilia Ljungqvist som berättar att kvinnor i Kommunal har det ännu värre när det gäller lönerna.
– Kvinnorna i Kommunal jobbar gratis efter klockan 14:26 och det gäller bland annat undersköterskor och vårdbiträden, säger hon.

Andreas Sturesson, kommunalråd för KD i Jönköpings kommun, menar att jämställdhet börjar hemma. Och han vill se att männen tar sitt ansvar för att skapa ett jämlikt samhälle.

Vad kan man göra åt saken då?
– Det handlar väldigt mycket om politisk makt och det är där vi kan påverka som medborgare, säger Cecilia Ljungqvist.
Anna Mårtensson konstaterade att Sveriges kommuner är bra på jämställda löner men tycker att alla måste ta sitt ansvar för jämställdheten. Både politiker och privata företag.
– Politikerna har ett stort ansvar men även alla andra. Män har ett stort ansvar liksom fackföreningar och stora arbetsgivare.