Sockerbetslyktor Foto: Cecilia Sandberg

Lek gärna med maten

Lek inte med maten var en uppmaning man fick vid matbordet som barn.

Men på Jönköpings läns museum är det precis det man ska göra denna vecka. - Man får göra allt med maten vi har här utan att äta den, säger Maud Lagerborg som är musei-pedagog på Jönköpings läns museum.

 

Varför arrangerar man det här?
Jönköpings läns museum brukar ha några aktiviteter när barnen har lov.
Sockerbetslyktorna gjorde man förr i tiden av samma anledning som man gör pumpor idag,
förr att skrämma gastar och gengångare. - Det passar bra nu när det snart är halloween och det är bra att barnen får vara kreativa, säger Maud.

Skapa med mat
Sockerbetor, potatis, russin, pasta och torkad ananas kan man bland annat skapa konstverk av.
Det är precis vad systrarna Åkesson gjorde.
- Jag har gjort en sockerbetslykta, säger Sanna nio år och pekar stolt ut en lykta hon gjort.
Lillasyster Stina har använt sig av potatis och resultatet blev en potatiskossa, två skålar och en gubbe.

 

 

 

 

 


Sanna och Stina Åkesson firar höstlov på Länsmuseet

 

 

 

Skapa med mat, har öppet mellan 13,00 - 16,00 hela veckan ut.