Milk måste vara en av de mest kända filmerna som visas på filmfestivalen i år. Med sina två oscarstatyetter har den inte gått obemärkt förbi, och många Jönköpingsbor såg filmen på bio redan i våras. Men en filmfestival med queertema skulle inte komma undan med att inte visa den här.

Filmen handlar om Harvey Milk. Den första öppet homosexuelle man som blev valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien. Efter ett långt liv i garderoben flyttar han som 42-åring till San Fransisco och kvarteret Castro - som håller på att växa fram till de homosexuellas alldeles egna kvarter. Det är 1972 och samhället accepterar fortfarande inte homosexuella. Polisen gör ständigt räder i Castros barer och Harvey börjar agera politiskt emot det. Han ställer upp i val, han förlorar. Han klipper och rakar sig, och ställer upp igen.

Trots ämnet är det en typisk amerikansk berättelse. Den ensamme starke mannen som står upp mot makten. En berättelse om hur allt går att vinna bara du har viljan. Och det som börjar med den ensammes kamp slutar, som vanligt, med stora scener där tusentals människor sluter upp bakom honom.

Vi har sett det förut och ofta innebär ett så här strikt styrt manus att filmen slutar överraska och faller platt. Men just den här gången fungerar det. Sean Penn lyser i sin oscarvinnande roll som Harvey Milk. Och berättelsen om förtrycket av de homosexuella, ett förtryck som så tydligt leddes av den amerikanska religiösa högern, är gripande. Snyftningar hörs i publiken då ljudet tonas ner efter filmen.

Kanske blir filmen extra gripande då den visas just i Jönköping. Den religiösa högerns maktfäste i Sverige - där 37 procent av befolkningen är uttalat negativa till homosexuella. Jönköpings län är sämst i Sverige på att acceptera homosexualitet, allt enligt RFSL:s kommunundersökning 2006. Och kanske skulle några Jönköpingsbor argumentera som Harvey Milks motståndare gör i filmen då de vill fortsätta förtrycka de homosexuella i Castro: "Det finns människors lag och det finns guds lag i det här kvarteret."

En film utan överraskningar, men en så här gripande berättelse måste få ett högt betyg. Och en eloge till filmfestivalens arrangörer som vågar visa queerfilm i Jönköping.