- Det här är den största polisinsatsen som Jönköping har haft, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid jönköpingspolisen.
- Ska man jämföra med något så är det väl en demonstration som Sverigedemokraterna hade för en hel del år sedan, samt EU-mötet. Men det här är större, fortsätter Gunnarsson.
Hur många poliser som var kommenderade till Jönköping vill man dock inte säga. Och det är av taktiska skäl, säger presstalesman Ewa Gun Westford.
- Egentligen är det väl inga hemligheter, det handlar ju till sist om skattepengar. Men vi försöker hålla det för oss själva så mycket som möjligt. Det kommer ju demonstrationer och sammankomster längre fram också, på andra orter, och då är det en fördel för polisen om så få som möjligt vet hur många som är kommenderade.

Mer än 100 poliser?
Det talas om en polisinsats på "en bra bit över 100 poliser". Men den siffran vill Ewa Gun Westford varken bekräfta eller dementera.
Däremot blir hon mer öppen när hon berättar om dagens demonstration och polisens arbete.- Det har gått mycket bra. Vi hade inga problem alls under starten från Västra torget, det hände ett par incidenter på vägen när några motdemonstranter kastade smällare, men dessa tog vi hand om.
- Resten av färdvägen gick bra och tillbaka på Västra torget igen var allt avspärrat och Svenskarnas parti kunde hålla sina tal utan störningar.
Facit för dagen blev tre bilbränder där bilar tillhörande deltagare från Svenskarnas parti sattes i brand. Nio personer är gripna, av dessa hade fyra förbjuden maskering. En person är gripen för skadegörelse på ett polisfordon. En har gripits misstänkt för misshandel. 29 omhändertogs för störande av den allmänna ordningen.
Fem personer har skadats. Tre är förda till Länssjukhuset Ryhov och två fick vård direkt på platsen.

Merparten motdemonstranter
Utöver detta har en person gripits för ringa narkotikabrott. Beslag av rökgranater, kedjor och knallskott har också tagits.
Merparten av de gripna och omhändertagna var motdemonstranter.
Efter avslutningen på torget "slussades" Svenskarnas parti förbi motdemonstranterna till sina fordon för färd hemåt.
- Allt gick bra. Inga problem uppstod. Det är en vanlig händelse efter en demonstration, nästan som om luften går ur både demonstranter och motdemonstranter.De båda presstalesmännen vid polisen, Ewa Gun Westford och Göran Gunnarsson konstaterar att polisinsatsen under demonstrationen vid första maj i stora drag varit lyckad.