Det var mycket folk på plats under invigningen av utomhusgymmet på Esplanaden. På plats finns nu fyra maskiner med totalt tolv övningar som tränar hela kroppen. Men några advancerade gymmaskiner är det inte - du tränar helt och hållet med din egen kroppsvikt.
– Målgruppen är främst äldre, därför har vi valt maskiner som både är enklare och skonsammare för kroppen. Vi har även satt upp lättöverskådliga instruktioner, så det är bara att tuta och köra, berättar Jenny-My Eliasson som är landskapsingenjör på Jönköpings kommun.


Många slängde sig på maskinerna efter invigningen. Elever från Sandagymnasiet instruerade hur övningarna skulle gå till.

Viktigt för äldre att träna
Det var kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) som klippte det sedvanliga invigningsbandet. Sedan tog hon ett par premiärtag i bröstpressen.
– Det är viktigt för äldre att hålla igång. Många lider av benskörhet och övervikt, vilket kan förebyggas med styrke- och konditionsträning. Det är därför vi satsar på detta, säger Anna Mårtensson.
På plats var även elever från Sandagymnasiet som efter invigningen agerade gyminstruktörer efter invigningen.

Järntant
Den 67-årige pensionären Chri Berglund var snabb med att pröva på en maskin. Just nu tränar hon för fullt inför tjejklassikern. Under ett år ska hon åka vasaloppet, cykla tjejvättern, simma Vansbrosimmet och springa Lidingöloppet.
– Det är andra året i rad jag utsätter mig för detta. Jag gör det tillsammans med mina döttrar. Det här initiativet från kommunen är toppenkul, även om övningarna är lite för enkla för mig, säger Chri och skrattar.


67-årige Chri Berglund övar för fullt inför tjejklassikern. Den 11 juni cyklar hon tjejvättern