Han sjunger och harklar sig. Några nyfikna sätter sig i stolarna framför honom. Boken på 686 sidor ligger i talarstolen och väntar på att läsas. Det är tredje gången gillt som Jakob ger sig på ett världsrekordförsök i högläsning. Det senaste försöket misslyckades efter att han hade missförstått Guinness Rekordboks regler.

Laddat med glass och fläder
Nu ska allting lyckas. Jakob har laddat med flädersaft, bananer, vatten och vaniljglass. Fläder och vaniljglass är bra för stämbanden, det kan han behöva. När högläsningen på stadsbiblioteket börjar tjugo över elva på förmiddagen har han över 12 timmar av högläsning framför sig. Senast det begav sig läste han i 15 timmar och 37 minuter.
– Kring midnatt borde jag närma mig slutet och då får vi veta om Raskens blir av med foten, säger Jakob.

Ensam i världen
Ingen har någonsin klarat en liknande högläsning. Det enda rekord av liknande slag är en stafettläsning i Italien, men då var det flera läsare som turvisades, Jakob ska göra samma sak ensam. Han är bara tillåten att ta en femminuterspaus per timme, resten av dagen kommer han att läsa.
– Jag är ensam galning av detta slag i hela världen, skrattar han.

Kanske kan rekordförsöket underlättas av att Jakob inte är helt obekant med romanen från tidigare. Till vardags arbetar han som manusförfattare och regissör, han har bland annat skrivit manuset till pjäsen Raskens som bygger på Vilhelm Mobergs roman. Pjäsen sätts upp på Huskvarna teater nu i höst.