Tågstopp ska få unga att förverkliga idéer

Dela & gilla

Hjälpmedel

Reagera

Publicerad

Idag stannade turnén Ungas turnétåg i Jönköping. Tåget har som mål att fler unga ska förverkliga sina idéer och ta tillvara på deras perspektiv för att Sverige på ett bättre sätt ska tillvarata ungas innovationskraft.

Anna Nilsson driver redan ett företag, men håller sig gärna uppdaterad genom att gå på evenemang som idétåget. På onsdagen var det tågstopp i Jönköping.
Anna Nilsson driver redan ett företag, men håller sig gärna uppdaterad genom att gå på evenemang som idétåget. På onsdagen var det tågstopp i Jönköping. Fotograf: Cathrine Leván

Annika Annika Järemo från tillväxtverket berättar att 70 procent kan tänka sig att starta eget företag men bara 3 procent tar steget.

Tåget är en del av ett uppdrag som VINNOVA och Tillväxtverket har fått av regeringen och meningen är att främja ungas innovationskraft. Enligt Annika Järemo från Tillväxtverket som är med på tåget kan 70 procent tänka sig att starta eget företag men bara 3 procent väljer att ta steget.
Tåget kommer totalt att besöka 13 orter i Sverige och idag besöktes alltså Jönköpings central. Bland annat genomfördes ett möte mellan representanter från regionens innovationssystem och unga företagare för att sätta ämnet på agendan.

Kajsa Kajsa Villman är kommunikatör för Ungas idétåg.

Ungas innovationskraft
- Det är viktigt att skapa mötesplatser för att samtalet ska fortsätta även när vi har åkt härifrån, säger Kajsa Villman som är kommunikatör för Ungas idétåg.
Hon berättar även att det är en viktig del i projektet att det utreds hur man på de regionala planen kan bli bättre på att ta tillvara ungas innovationskraft. Meningen med mötet är även att inhämta tips och se hur regionerna jobbar med ungas innovationer för att på ett nationellt plan kunna göra en insats.

Tag

Öppet för allmänheten
På eftermiddagen öppnades sedan tåget för allmänheten bland annat med seminarier om hur man startar eget och tanken är att besöket ska vara en pedagogisk process med åtta steg där man får en tur genom innovationsprocessen.
- Målet är att när man lämnar tåget ska man veta hur man ska göra för att ta sin idé vidare till verklighet, säger Kajsa och menar att målet med turnén är att fler unga ska gå från idé till handling för Sveriges framtida tillväxt.

Tag

"Bra initiativ"
En av de som besökte vagnen under dagen var Anna Nilsson (startbilden). Hon har redan ett företag som hon driver sedan förra året och hittade lite tips och idéer som hon kunde ha nytta av, trots att hon kunde mycket innan.
- Man vet ju inte vad man har missat innan, jag försöker gå på allt sånt här. Det skadar aldrig att uppdatera sig, säger Anna Nilsson och tyckte att tågvagnarna är ett bra initiativ.