Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

40 000 färre besökte badhusen

Text: 

Besöksstatistiken ser inte positiv ut för baden i Jönköpings kommun. Förra året tappade de nästan 40 000 besök, varav Rosenlundsbadets sommarstängning bidrog till cirka 17 000 minskade besök. Att baden är gamla och slitna ska vara anledningen till tappet.

Inbäddat innehåll

Som vi tidigare har berättat kommer Brunnstorpsbadet hållas stängt i sommar på grund av en läcka som kräver ett omfattande arbete. Men det är inte bara Brunnstorpsbadet som bekymrar kommunen. Även andra badanläggningar i kommunen står inför stora utmaningar.

Då Rosenlundsbadet tappat cirka 17 000 besök förra året på grund av att de tvingades hålla sommarstängt några veckor, så väntas besökstappet bli lika stort även i år. Badet måste nämligen ha stängt tre veckor även i år från vecka 23 till vecka 25. Då ska bland annat kakel och klinker i duschrum och äventyrsbassäng fogas om och diverse tekniska arbeten ska utföras inom el och badvattenrening.

Annons

Annons

Bubblor irriterar

Stadsgårdsbadet har problem med bubblor i vattnet som irriterar trots flera åtgärder. En konsult tittar på problemet och väntas komma med en rapport inom kort.

Martin Pettersson Dahl är avdelningschef för alla idrotts- och badanläggningar i kommunen. Han berättar att de gör vad de kan för att vända trenden med att färre besöker kommunens badanläggningar.

– Vi vill inte tappa fler årsbesökare. Samtidigt finns en konkurrens från andra bad. Exempelvis fanns inte Skövdes badanläggning när Rosenlundsbadet byggdes. De har ett bättre utbud och då kan man förstå att kommunen tappar besökare som i stället åker till Skövde, säger han.

Samtidigt konstaterar han att kommunens badanläggningar blir alltmer slitna, vilket gör att badhusen tappar besökare trots att kommunen växer befolkningsmässigt.

Dyra i drift

– Generellt är det så att ju äldre en anläggning är, desto dyrare blir den att hålla i drift. Det har varit mycket de sista två åren med akuta underhåll. Förr eller senare måste vi sätta ner foten och beräkna en viss livslängd för baden, säger Martin Pettersson Dahl.

Han tror att en bättre lösning hade varit att bygga en ny badanläggning som kan ersätta Rosenlundsbadet. I så fall skulle nybygget kunna pågår medan Rosenlundsbadet fortfarande håller öppet. När det nya är klart skulle Rosenlundsbadet då kunna stängas.

Annons

– Det är väldigt omfattande arbete som behöver göras med Rosenlundsbadet. Det är mycket inom ventilation och rör- och badvattenreningen är inte enligt dagens byggkrav. Det är alltid enklare att bygga nytt i dessa lägen, säger Martin Pettersson Dahl.

Annons

Under våren och hösten ska en medborgardialog hållas där medborgarna får möjlighet att säga sitt om kommunens badanläggningar och hur de ser på framtiden.

När det gäller bubblorna på Stadsgårdsbadet har en felsökning gjorts, men man vet ännu inte varför bubblorna uppstår. Det uppges dock inte vara något farligt eller något som går ut över badgästerna.

– Det är personalen som stör sig på bubblorna. Nu stänger vi Stadsgårdsbadet två veckor extra i sommar och då hoppas vi komma tillsätta med problemet, säger Martin Pettersson Dahl.

Annons

Annons

Till toppen av sidan