Annons

Annons

Annons

Annons

”Fler bad kan tvingas stänga”

Text: 

Tiden börjar rinna ut för Rosenlundsbadet och de andra badanläggningarna i Jönköpings kommun som är i behov av stora renoveringar.

– Det handlar snarare om när än om vi tvingas stänga nästa bad på grund av akuta renoveringar, säger kommunalråd Carin Berggren (M).

Inbäddat innehåll

Som vi tidigare har berättat så tappade badanläggningarna nästan 40 000 besökare förra året, mycket på grund av att baden är gamla och slitna. Det är även klart att Brunnstorpsbadet tvingas hålla stängt hela sommaren på grund av omfattande renovering.

Politikerna diskuterar framtiden för flera av kommunens badanläggningar och kommunalråd Carin Berggren (M) har uppfattningen att alla är överens oavsett partitillhörighet att något måste göras innan nästa badanläggning tvingas stänga.

Annons

Annons

– För alla badanläggningar utom Bankeryd och Visingsö handlar det om enorma renoveringskostnader. Det vi gör närmast är att invänta kultur- och fritidsavdelningens medborgardialog. Där får medborgarna chansen att säga hur de vill ha baden. Vi får inspiration från medborgarna, men inget är tvingande, berättar Carin Berggren.

Olika inriktningar

Medborgardialogen vänder sig till olika grupper i samhället för att få en stor bredd på svaren. Positiva resultat av medborgardialoger i dessa frågor har bland annat skett i Uddevalla tidigare.

Det som medborgarna inte har chans att påverka är placeringen av de olika badanläggningarna, då det bland annat har och göra med var det finns tillgänglig mark. Önskemål är att baden ska ligga där det är enkelt att ta sig med kollektivtrafiken och där det finns bra parkeringsplatser.

Kan Rosenlundsbadet ersättas av ett bad som inte ligger i tätorten Jönköping?

– Det går inte att utesluta.

Invånarna kan dock säga sitt om hur det ska se ut innanför väggarna eller om man exempelvis vill dela upp det så att äventyrsbadet blir på ett ställe och simsällskapet har sin verksamhet på en annan plats.

– Det är något som vi har pratat om, att ha olika inriktningar på våra badanläggningar. Simsällskapet är duktiga på att bedriva simskolor och tävlingar. Simkunnigheten är det viktigaste av allt och många vill lära sig simma. Kanske ska familjebadet inte vara på samma ställe?

Annons

Stora konsekvenser

Carin Berggren ser kommunens badanläggningar som en helhet och menar att de är jätteviktiga. Då de byggdes ungefär samtidigt på 1970-talet är de slitna och situationen blir mer och mer akut.

Annons

– Vi såg direkt på Brunnstorpsbadet vilka konsekvenser det kan ge. Vi hade avsatt en mindre slant till det badet för underhållning och att det nu inte kan öppna i sommar var väntat. Det är ett tecken på att något måste ske innan nästa bad tvingas stänga, säger Carin Berggren.

Samtidigt ser hon stora konsekvenser med att stänga ner ett bad för renovering.

– Inom fem-tio år måste vi ha kommit igång ordentligt med de här frågorna, säger hon.

Medborgardialogen genomförs innan sommaren och sammanställs till hösten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan