Annons

Annons

Annons

Frisbee

Här tävlar de i frisbeegolf

Regn och vind var de största orosmomenten under John Bauer open under lördagen i Knektaparken och Kolgårdsparken. Arrangörerna hade räknat med 35-50 deltagare som ville delta i den första deltävlingen av Smålandstouren i frisbeegolf.

Under tävlingen i discgolf, som även kallas för frisbeegolf, spelas två rundor och varje runda har 18 hål. De tävlande kommer från klubbar i regionen: Jönköping, Kalmar, Värnamo, Ljungby, Habo, Västervik, Linköping och Eksjö.

Annons

– Tävlingen går ut på att träffa med så få kast som möjligt. I Sverige är sporten inte så välkänd, men i Finland är det en större sport än vanlig golf, berättar Daniel Wästlund, tävlingsarrangör från JBFGK.

Han uppskattar att det finns ett par hundra licensierade spelare i Sverige som tävlar internationellt, men ett par tusen som är klubbmedlemmar.

Regn och vind problem

– Vind och regn är utmaningen i sporten och många spelare som är på besök i Jönköping brukar få brottas med vinden. Knektaparken är dessutom en öppen park. Många tävlingar hålls annars i skogsmiljöer. Men det är sällan det blåser så mycket så det är ospelbart. De frisbee som vi använder är tyngre än de som man leker med på stranden, berättar Daniel Wästlund.

Annons

Förutom vinden kan regn vara problematiskt då frisbeen blir hal. Men tävlingarna brukar ändå gå att köra tack vara paraply och handdukar.

Andreas Widehäll från Taberg vann Smålandstouren förra året och finns på plats även i helgen för att försvara förstaplatsen. Men han var inte speciellt nervös.

– Det är tidigt på säsongen, då vi räknar med att säsongen börjar i april. Det är blåsigt i dag, men som boende här är jag van vid det. Det kan vara värre för dem som inte är vana vid det. En annan parameter att ta hänsyn till är att tävlingen hålls nära vattnet. Det värsta som kan hända är att man förlorar discen, berättar Andreas Widehäll.

Började 1999

Själv tränar han regelbundet och tränar dessutom barn och ungdomar i åldern nio till tretton år i Taberg.

– Det är viktigt att se till återväxten. Jag började själv med frisbeegolf 1999 och hade några aktiva år innan jag fick barn. Efter ett uppehåll på tio år försöker jag nu ta upp spelet igen, säger Andreas Widehäll, som tidigare både deltagit i EM och SM.

Annons

David Svärd från Västervik deltar också i tävlingen. Han hade med sig 25 olika discar och tre olika sorter; en putter, en driver och en midrange. Alla har olika spetsar och går att kasta olika långt.

– Jag tränar nästan varje dag, men Smålandstouren ser jag som en mindre tävling. Framöver väntar både Sverigetouren och världstouren i Tjeckien, berättar han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan