Annons

Annons

Annons

Insändare
Debatt: Dags att Jönköping blir ett föredöme

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.Jönköping och står inför en stor omställning, en grön omställning, en långsiktig hållbar utveckling. Kommunen växer och lockar hit entreprenörer från hela landet som bidrar med tillväxt och välstånd. Tillsammans kan vi, kommunen, näringslivet och vi som konsumenter göra skillnad.

Jönköpings kommun har ett ambitiöst program för hållbar utveckling inom miljöområdet. I programmet finns både mål och åtgärder inom flera områden som klimat, giftfri miljö, vatten, luft, stadsutveckling, transporter och konsumtion. Men mer behöver göras och omställningen måste gå snabbare.

Annons

Annons

Centerpartiet motionerade för flera år sedan i kommunfullmäktige om att kommunen ska upphandla mer närproducerade livsmedel. Det sker idag genom att kommunen i upphandlingar ställer krav på livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning som ställs på svenska bönder. Men nu är det dags att gå vidare. Upphandlingarna behöver delas upp så att det underlättar för dem små och lokala livsmedelsproducenterna att kunna lämna anbud. Det kommer att öka andelen närproducerade livsmedel i kommunens verksamheter och minska på transporter.

Det har också tagits flera initiativ för att förbättra möjligheterna för dom som går och cyklar i staden, som till exempel den rekordstora cykelsatsningen Centerpartiet fick igenom. Framöver vill vi också att kommunen aktivt ska utreda en bilfri zon i Jönköpings stadskärna. Det finns ett flertal städer i Europa som testat bilfria zoner och där kan man se att handeln ökar medans buller och luftföroreningar minskar.

Vi vill också att solenergin tas tillvara på ett bättre sätt. På sikt tycker vi att kommunala byggnader ska bli självförsörjande med hjälp av solenergi. Vi måste tänka långsiktigt. I kommunens program finns ett klimatmål om att sänka utsläppen från växthusgaser till 2020. Nu är det dags att sätta mål om att minska utsläppen inom vårt geografiska område till 2045.Vi ser framför oss ett hållbart Jönköping.

Annons

Ett Jönköping som är ett föredöme i den gröna omställningen. Ett Jönköping där miljö och tillväxt går hand i hand.

William Fröding, ordförande i CUF Jönköpings distrikt.

Ida Karlsson, vice ordförande i CUF Jönköpings kommun.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan