Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

”150 personer hos oss får praktik”

Annons

FIA (Funktionsnedsatta i arbete) hjälper personer med funktionshinder att komma ut i arbete. Deras arbete beräknas ha gett en samhällsvinst på fyra och en halv miljon kronor. Från att tidigare ha handlat om fysiska funktionshinder har allt fler personer med ADHD eller personer som är utbrända kommit till FIA.

Under veckan har Funk i 4D lyft fram personer med funktionsnedsättning och deras vardag. Som en del av detta diskuterades arbetsmarknadsfrågan för personer med funktionsnedsättningen. Medverkade gjorde projektet FIA och kommunens arbetsmarknadsenhet.

Jobbcoacherna Annica Nieminen och Camilla Wennerstrand från FIA berättade att verksamheten från början varit inriktad på personer med fysiska funktionshinder, såväl synliga som osynliga. Nu kommer även mycket personer med utbrändhet, ADHD och andra typer av funktionshinder.

Annons

Fler utbrända kommer

– Det är inte vi som väljer ut personerna vi ska hjälpa, utan de hänvisas till oss via vården och Försäkringskassan. Att vi nu även får personer med psykiska diagnoser tror vi beror på att det är flera som inte känt till oss förrän nu, även om vi funnits i ni år, berättade jobbcoacherna.

Annons

Det finns dock en väntelista för att komma till FIA. Just nu står sju personer i kö.

– Av dem som kommer till oss får vi ut 150 personer i praktik och av dessa har 48 lett till anställningar, berättade jobbcoacherna, och förklarade att de utgått från såväl personens utbildning som hens egna önskemål om praktikplats.

Oftast är det i små och medelstora företag som personerna med funktionshinder får jobb.

Jobbcoacherna Annica Nieminen och Camilla Wennerstrand från FIA

Eva Dahl, enhetschef på kommunens arbetsmarknadsavdelning, berättade att de jobbar för att få ut ungdomar, långtidsarbetslösa, funktionsnedsatta och utrikesfödda i jobb.

– Just nu jobbar vi inte så mycket med ungdomar, då ungdomsarbetslösheten är låg. Vi ligger lite högre än motsvarande period förra året, men det är fortfarande låga siffror, berättade Eva Dahl.

Arbetslösheten i kommunen ligger just nu på 5,6 procent bland ungdomarna och bara tre procent bland de som är födda i Sverige. Kommunen ser även en nedåtgående trend sedan 2015 gällande arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning.

Annons

Ska bli fler jobb

I år är arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning på 100 person färre jämfört med motsvarande period förra året.

Annons

Ungefär 650 personer med funktionsnedsättning är inskrivna på arbetsförmedlingen.

– Vi jobbar med olika sätt att få ut dem i jobb, bland annat har vi arbetsmarknadsanställningar. Då anställs man en tid som extraresurs, berättade Eva Dahl.

I sommar erbjuds 100 personer sommarjobb via arbetsmarknadsavdelningen och vid start har kommunen haft 100 anpassade anställningar. Målet är att det ska bli 150 anställningar.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy