Annons

Annons

Annons

Liberalerna vill byta ut partiledaren

Text: 

Styrelsen för Liberalernas lokalförening i Jönköping vill att partiledaren Jan Björklund byts ut. I stället har de nominerat Birgitta Ohlsson till posten som partiledare.

– Vi vill ha en förnyelse, och då behöver ansiktena utåt bytas ut, säger ordföranden Albert Söderlind.

Liberalernas lokalförening i Jönköping vill att partiledaren Jan Björklund, i mitten, byts ut och ersätts med Birgitta Ohlsson, till vänster.

Den senaste tiden har det höjts allt fler röster om att Jan Björklund, som varit partiledare för Liberalerna i tio år, bör bytas ut. Nu har styrelsen för partiets lokalförening i Jönköping enhälligt beslutat sig för att nominera Birgitta Ohlsson till posten som partiledare.

Annons

Annons

– Jan Björklund har suttit i ett decennium och partiet signalerar om att man vill ha en förnyelse. Ska vi göra det fullt ut behöver vi byta ut de som är ansiktena utåt. Det är dags att göra en mer radikal förändring, säger Albert Söderlind, ordförande för Liberalernas lokalförening i Jönköping.

"Till val på bredare front"

Vad är partiets problem i nuläget?

– För mig är vi väldigt förknippade med en fråga, och det är ett problem. Vi ska nog försöka gå till val på en bredare front.

I stället förordas alltså Birgitta Ohlsson som ny partiledare.

– Birgitta är en mycket välkänd och färgstark liberal politiker. Hon är en erkänt kompetent och duglig ledare som varit ordförande för LUF och Liberala Kvinnor, suttit i riksdagen och varit Sveriges EU-minister. Få personer har varit så väl förberedda för att axla ansvaret som partiordförande, säger Söderlind.

Väljs i november

Vad kan hon göra som Björklund inte kan?

– Hon kan framför allt locka en ny grupp av väljare och ge en annan och nyare framtoning.

– Vi är övertygade om att hon har de rätta kvalitéerna för att leda Liberalerna i en tid av politisk oro där varje röst kan komma att få oerhört stort betydelse. Liberalerna behöver ett ledarskap som förmår att locka nya grupper väljare att söka sig till vårt parti som ett led i vårt förnyelsearbete.

Annons

Diskuterade ni fler namn?

– Det kändes ganska självklart med Birgitta. Vi var ganska överens om det.

Liberalerna kommer att välja partiledare vid landsmötet i november.

Även Liberalernas länsförbund i Uppsala och Örebro vill byta partiledare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan