Annons

Annons

Annons

Annons

Barn kan få simma som sjöjungfrur

Text: 

Många brukar dra efter andan när de ser dem, tjejerna i Mermaids of Jönköping. Nu är det ett år sedan de började simma som sjöjungfrur och från och med vecka 35 kommer de att hålla i en simskola för barn- och ungdomar på Rosenlundsbadet.

Även om gruppen har funnits i ett år så var det först sedan i julas ”det blev på riktigt” och de strukturerade upp sin verksamhet på ett annat sätt.

Flera i gruppen har arbetsskador och simningen blev en bra träningsform. Genom att simma som sjöjungfrur tränar de upp bålen och får bättre hållning. Samtidigt har de så roligt att de knappt vill kliva upp ur vattnet.

– Det är tyst och lugnt under vattnet. Det är avkopplande och det är mycket mindfulness över det, berättar Hani Abbas.

Badvakterna ville ta selfies

Att lära sig tekniken visade sig inte vara så svårt som de trodde och regelbunden träning har gett resultat. I dag kan de hålla andan under vattnet betydligt längre än tidigare och har också blivit mer graciösa.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

– Första gången vi var på äventyrsbadet på Rosenlundsbadet höll folk på att tappa hakan. Vi hade minst två barn vid varje fena. Badvakterna har också alltid stöttat oss och vill gärna ta selfies med oss, berättar Caroline Mårtensson.

Förutom att tjejerna simmar ihop minst två gånger i veckan har de också haft tio bokningar för möhippor bara sedan februari. De ger privatlektioner, prova på-kurser och andra event. De kommer bland annat att uppträda på vattenfestivalen H2O i Jönköping och åka runt på en vagn på Pride.

– Det kändes självklart att medverka på Pride. Jag har en regnbågsfena som jag lånar ut under paraden, berättar Emma Olsson.

Bad har köpt in fenor

Från och med vecka 35 kommer de dessutom ha regelbundna höstkurser på Rosenlundsbadet.

Sjöjungfrurna gör grimaser under vatten.

Rosenlundsbadet har köpt in tolv fenor och sjöjungfruträningen riktar sig till barn och ungdomar som är minst åtta år och som kan simma 200 meter. De får inte heller vara rädda för att vara under vatten.

Annons

– Barn har generellt lättare än vuxna för att få in tekniken att simma som sjöjungfru. Oftast går det snabbare för barnen att lära sig, berättar Emma Olsson.

Tjejerna gör gärna sina egna accessoarer då de alla är pyssliga och håller på med cosplay. Om sjöjungfrusimningen blir mer än en hobby framöver återstår att se. En utvärdering ska göras till jul och därefter ska tjejerna bestämma om verksamheten ska utvecklas ännu mer.

– Drömmen är att få jobba med detta på heltid, men det är många år framåt i tiden, säger Lizandra Hermansson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan