Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

4 000 fler väntas få ett jobb

Bilden är en genrebild.

Annons

De kommande 18 månaderna väntas 4 000 fler länsbor få jobb. Samtidigt finns det knäckfrågor på länets arbetsmarknad.

På tisdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden i Jönköpings län under 2017 och 2018.

Det står klart att det råder högkonjunktur i länet. Efter en lång period av svag global tillväxt och världshandel vänder nu trenden. Effekten blir att även industrin på ett tydligt sätt hakar på den starka utveckling som skett inom nästan alla branscher och i offentlig sektor i länet de senaste åren. Tillsammans med bland annat en fortsatt stark byggkonjunktur och hushållskonsumtion, bidrar det till ett ordentligt avtryck i anställningsplanerna.

Annons

Annons

Svårt att rekrytera

Den största svårigheten är att rekrytera den personal som behövs för att möta efterfrågan. Bristen på utbildad arbetskraft är nu så stor att den börjar ha en dämpande effekt på tillväxten.

I privat näringsliv har nära 40 procent av arbetsgivarna haft svårt att rekrytera som planerat under det senaste halvåret – den högsta siffran på ett decennium. I offentlig sektor är den ännu högre med nästan 70 procent. Bland vårdyrkena präglas de flesta yrken av brist. Även inom skolan är situationen kännbar. Så stora rekryteringsproblem får påverkan på kvaliteten hos vissa funktioner i samhället.

”Smarta lösningar”

– I det här läget behövs nya smarta lösningar. I exempelvis Nässjö kombineras SFI med praktik hos ett antal arbetsgivare inom industrin som vill rekrytera, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och näringsliv som kortar vägen till anställning, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Utbildning och integration är knäckfrågorna på länets arbetsmarknad. För att kunna matcha arbetsgivarnas stora behov av arbetskraft, behövs fler med minst slutförd gymnasieutbildning, smarta lösningar för att korta nyanländas väg till arbete, samt samarbete mellan många aktörer och politiska områden. Den stora potentialen för framtiden ligger nu hos utrikes födda, särskilt kvinnor.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy