Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så få fälls för nedskräpning

Bilden är en genrebild.

Annons

I dag är det sex år sedan skräpboten infördes. Under årets första fem månader skrevs det bara ut fyra böter i polisregion Öst, där Jönköpings län ingår. Liksom tidigare år delades det ut få böter i hela landet.

– De allra flesta stör sig på nedskräpningen och anser att det är viktigt att minska den. Vi välkomnade skräpboten när den infördes, men tvingas tyvärr konstatera att den används alldeles för lite i Jönköpings län, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

I hela landet skrevs endast 34 böter för nedskräpning ut under perioden januari–maj 2017. Flest böter delades ut i polisregion Stockholm, som består av Stockholm och Gotland, med åtta böter. Minst antal böter delades ut i polisregion Syd, som består av Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län. Där delades totalt bara två böter ut under årets första fem månader.

Annons

Annons

"Verktyg som fungerar"

För sex år sedan fick polisen möjligheten att bötfälla personer som skräpar ner på allmän plats. Syftet var att minska nedskräpningen. Men polisen tillämpar alltså boten i mycket begränsad utsträckning, samtidigt som Håll Sverige Rents skräpmätningar visar att nedskräpningen fortsätter att öka.

– All nedskräpning är förbjuden och skräpboten är till för att se till att människor inte skräpar ner. Om polisen inte börjar använda boten måste den ersättas med ett verktyg som fungerar – kanske en avgift som kommunen kan utfärda, säger Johanna Ragnartz.

All nedskräpning är förbjuden i Sverige, på platser som allmänheten har insyn eller tillträde till. Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy