Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Klyftorna ökar på arbetsmarknaden

Annons

Samtidigt som länet har landets lägsta arbetslöshet bland de som har fötts i Sverige har arbetslösheten bland utrikesfödda stigit sedan förra året. Därför konstaterar Arbetsförmedlingen att det har blivit ökade klyftor på arbetsmarknaden i länet.Fler var under juli månad inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen jämfört med motsvarande period förra året. Men det varierar bland grupperna.

Endast 2,7 procent av personer som är födda i Sverige är i dag arbetslösa. Det är en liten minskning sedan motsvarande period förra året. Bland de utrikesfödda har dock arbetslösheten stigit med 22,4 procent sedan förra året.

Annons

"En utmaning”

Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, säger i ett pressmeddelande att de arbetslösa som har kommit från andra länder ofta har andra behov av stöd och hjälp än de inrikesfödda.

Annons

– Det är en utmaning för oss på Arbetsförmedlingen att rusta dem för den svenska arbetsmarknaden. Språket är en viktig nyckel, men det kan också handla om kulturella skillnader, säger Tomas Cederwall i pressmeddelandet.

Arbetsförmedlingen konstaterar att färre personer gick till arbete i juli i år jämfört med juli 2016, men att det inte ska tolkas som en avmattad konjunktur. I stället dras slutsatsen att den lediga arbetskraften matchar efterfrågan i lägre utsträckning än tidigare. Arbetsmarknaden i länet har varit stark under en längre tid.

Inga varsel

Tomas Cederwall uppger att Arbetsförmedlingen lägger mycket kraft på att ta reda på vad arbetsgivarna vill ha och att man sedan rustar de arbetslösa för att möta behovet genom utbildning och praktik.

Att inga varsel om uppsägning anmäldes till Arbetsförmedlingen under juli tros vara ett tecken på att det fortfarande råder högkonjunktur.

Ladda ner Jnytts app!

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy