Annons

Annons

Annons

Annons

Gratis broddar till pensionärer

Annons

I dag har regionfullmäktige sagt ja till Vänsterpartiets motion om att införa gratis broddar för pensionärer. 45 personer röstade för förslaget och 35 röstade emot det.Mikael Ekvall (V), som skrivit motionen, tycker att det är märkligt att det blev en sakdebatt om broddarna i dag. Han menar att politikerna redan har haft den debatten och kan inte förstå varför saken skulle diskuteras ytterligare.

– Det känns som det var en prestigefråga för alliansen, men i dag fick de finna sig i att förlora den debatten. De flesta var ändå för mitt förslag om broddar, berättar han.

Annons

Annons

Minskat lidande

Mycket i debatten har handlat om egenansvaret, medan Mikael Ekvall har hävdat att samhället kan vinna på att pensionärerna får broddar plus att det handlar om ett minskat lidande för dem.

– Det delas ut reflexer till barn och kondomer på ungdomsmottagningar och där handlar det också om egenansvar, menar han.

Han tycker också att det är orimligt att det räknats på att broddarna skulle kosta tio-femton miljoner kronor. Då har det räknats på att varje brodd kostar 150 kronor, men Mikael Ekvall vet att det går att köpa broddar under 50 kronor på flera håll.

– En fjärdedel av landets kommuner har subventionerade broddar till pensionärer, så jag kan inte förstå varför Jönköping inte skulle kunna få ett bättre pris än vad som räknats på, säger han.

Kostnad: 3,6 miljoner

Själv räknar han med att det kommer att kosta 3,6 miljoner fördelat på tre år. Det blir dyrast i början och Mikael Ekvall menar att det ändå är kostnader som kommer att hämtas hem på bland annat minskade höftledsoperationer.

– Om man räknar med rehabiliteringen så kan en sådan operation kosta 100 000 kronor och då räcker det att tre personer slipper detta så är vi i hamn. Jag hoppas att många pensionärer hämtar ut broddar nu när de blir gratis. De kanske inte använder dem jämt, men jag tror att folk kan tänka själva och vet när de kan vara lämpliga att ha, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan