Annons

Annons

Annons

Annons

Kyrkovalet 2017

Här röstar de i kyrkovalet

Annons

I är tycks trenden ha varit att förtidsrösta i kyrkovalet. Men det var ändå flera som bestämde sig för att rösta på söndagen på den riktiga valdagen.

Jönköpingsborna Moa Lorentzon och Carl Johan Sanglert brukar inte rösta i kyrkovalet, men i år begav de sig ändå till vallokalen med namnet Bäckalyckan Stadsparken 9.

– Jag har inte brytt mig så mycket tidigare, men nu när Sverigedemokraterna gjort sådant väsen om att de ska ta sig in så bestämde jag mig för att rösta i år. Annars tycker jag inte att politik hör hemma i kyrkan, säger Moa Lorentzon.

Annons

Många förtidsröstade

Inbäddat innehåll

Valarbetarna Magnus Berggren och Sebastian Bjärterot har svårt att uppskatta om det varit många som röstat på valdagen i år jämfört med tidigare år, då de bägge är nya i distriktet. Men Magnus Berggren upplever ändå att det är många som har förtidsröstat i år.

Annons

– Många har mycket att göra och har inte tid att gå och rösta på valdagen. Då är det smidigt att det går att rösta innan. Tillgängligheten gör att deltagandet ökat och att en större andel har förtidsröstat, säger han.

Klär upp sig på valdagen

Magnus Berggren berättar att många äldre ser det som en högtidlig dag att gå och rösta, även i kyrkovalet. Under söndagen har han sett flera äldre män som kommit i slips och finkläder till vallokalen.

– Jönköping brukar ha ett hyfsat valdeltagande jämfört med många andra städer. Men jag tror inte att vi passerar 15 procent i valdeltagande. Sedan får man komma ihåg att bara medlemmar får rösta, vilket innebär att bara 65 procent av befolkningen kan gå och rösta, säger han.

2 500 namn har han på sin lista och han räknar med att cirka tio procent av dem röstar.

Mats och Barbro Björklund begav sig till Sofiagården för att rösta under valdagen.

– Jag har röstat i alla val sedan jag kunnat rösta. Jag tycker att det känns viktigt att man röstar. Annars kan man inte gräla på folk om man inte själv har gjort vad man kan, säger hon och får medhåll från sin man, som trots sina 97 år inte tvekat att rösta i kyrkovalet.

Annons

Valarbetarna Magnus Berggren och Sebastian Bjärterot delade ut kuvert till besökarna som kom till vallokalen.

Annons

Carl Johan Sanglert och Moa Lorentzon röstade i vallokalen Bäckalyckan Stadsparken 9.

Barbro och Mats Björklund röstade i Sofia prästgårds vallokal.

Annons

Annons

Till toppen av sidan