Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nioårig flicka dödshotad av "spöke"

Annons

Skrämmande meddelanden sprids på sociala medier bland barn och ungdomar. Polisen uppmuntrar nu föräldrar till barn och ungdomar som använder sociala medier att ha insyn i vad som sker på nätet.

I måndags kväll tog polisen emot ett samtal från en förälder till en nioårig flicka bosatt i Östergötland. Flickan hade för några dagar sedan tagit emot ett meddelande på det sociala mediet Snapchat.

Temabild

Annons

Meddelandet beskrev detaljerat hur hon skulle dödas av ett spöke om hon inte skickade meddelandet vidare till minst tio personer. Meddelandet hade hon fått av vänner som i sin tur blivit rädda när de fått meddelandet skickade till sig.

”Inte ovanligt”

En nioårig flicka ska ha fått skrämmande meddelandet på Snapchat.

Annons

Sedan var spridningen igång. Polisregion Öst har de senaste dagarna tagit emot samtal från flera föräldrar vars barn har blivit mycket rädda och haft svårt att sova på nätterna efter att ha tagit emot liknande meddelanden och nu går Jönköpingspolisen ut och varnar för att dessa meddelanden även skulle kunna få fäste i Jönköpingstrakten.

”Den här typen av kedjebrev som skickas runt är inte helt ovanliga, och det är inte sällan som de cirkulerar just kring tiderna runt Halloween. Den som skapar ett meddelande som detta, avsett att skapa rädsla och fruktan hos den som tar emot det, kan göra sig skyldig till olaga hot eller ofredande”, skriver polisen på sin hemsida.

Prata med barnet

Ett barn som tar emot den här typen av meddelande tros inte reagera på samma sätt som en vuxen. Vad som av en vuxen kan uppfattas som orimligt och påhittat kan uppfattas som mycket mer verkligt och skrämmande av ett barn.

Annons

Polisen uppmanar nu föräldrar att prata med sitt barn om vad man skriver och tar emot på nätet, uppmana barnet att inte skicka vidare sådana här meddelanden, och vara uppmärksam på om barnet verkar oroligt och ängsligt.

Annons

Här går det läsa mer om polisens nättips till föräldrar.

Här kan vuxna få tips på hur du ska agera om du misstänker brott mot barn och ungdomar.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy