Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Här har vi den lägsta arbetslösheten

Länets arbetsmarknad är fortsatt stark. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen är arbetslösheten lägre än samma tid förra året, och det är framförallt de som har minst en avslutad gymnasieutbildning som gagnas.

Runt 1 200 arbetssökande fick jobb i länet under september, vilket är ungefär lika många som förra året enligt Arbetsförmedlingen. Siffrorna berättar dock att det är en större del av Jönköpingsborna som fått jobb i jämförelse med rikssnittet.

Den totala arbetslösheten i Jönköpings län i september var 6,3 procent och det är en minskning med 200 personer jämfört med september förra året. Dessutom minskade antalet personer som skrev in sig som arbetssökande under månaden.

Annons

Annons

- Under sommaren har vi sett en minskning av nyinskrivna utanför Europa, och tillsammans med att arbetslösheten går ned bland personer födda i Sverige och Europa innebär det att den totala arbetslösheten börjat sjunka igen, säger Johanna Buchalle, arbetsförmedlingschef i Värnamo i en kommentar.

Arbetslösheten ökar för korttidsutbildade

Arbetslösheten bland inrikesfödda var 2,7 procent i september, den lägsta siffran på tio år och lägst i landet. Bland de som är födda utanför Sverige är siffran 22,9 procent. I gruppen unga, mellan 18-24 år, minskade arbetslösheten från 9,4 procent till 8,5.

Men det finns en trend som oroar Arbetsförmedlingen, nämligen att antalet arbetslösa som är korttidsutbildade ökar. 4 460 personer utan minst gymnasieutbildning går arbetslösa i länet, en ökning från förra året.

- Det är omkring fyra gånger så högt som för dem med gymnasieutbildning eller högre utbildning. Eftersom utbildning är en sådan vattendelare är vägledning till arbete genom utbildning en viktig strategi för att fler ska få en stadigvarande position på arbetsmarknaden, menar Buchalle.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy