Annons

Annons

Annons

Stort bakslag för alliansens budget

Text: 

Sverigedemokraterna och Demokraterna i Jönköping la ner sina röster när det skulle tas ställning till budgeten för nästa år. Det slutade med att kommunstyrelsen under förmiddagen sa ja till de rödgrönas förslag till budget.SD och Demokraterna i Jönköping lade ner sina röster när det skulle tas ställning till budgeten för nästa år i kommunstyrelsen.

Vid kommunstyrelsens möte på onsdagen fick de rödgrönas budget sju röster medan alliansens budget fick bara fem röster. Sverigedemokraterna och Demokraterna i Jönköping lade ner sina förslag och därmed var frågan avgjord i kommunstyrelsen och bakslaget för de styrande i alliansen var ett faktum.

På torsdag nästa vecka fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet.

”Är att betrakta som vildar”

– SD brukar avstå i huvudvoteringen, så det var ingen överraskning. När det gäller de två vildarna som tjänstgjorde så tycker jag att om man sitter i kommunstyrelsen och ska bereda detta inför kommunfullmäktige så använder man sin möjlighet att påverka, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Annons

Vildarna... Du menar Demokraterna i Jönköping?

– Demokraterna i Jönköping är inget registrerat politiskt parti i kommunstyrelsen och därför är de att betrakta som politiska vildar.

Hur tänker du inför kommunfullmäktige nästa vecka?

– Frågan är om man är beredd att höja skatten eller göra investeringar som vi faktiskt kan hantera? Sveriges kommuner och landsting lämnade in en rapport som visade att det kommer att bli tuffa år framöver med fler äldre och så vidare. Vi i alliansen tycker att det är klokt att inte höja skatten så fort det blir jobbigt, vilket vi menar är oansvarigt, säger Ann-Marie Nilsson.

Om de rödgrönas förslag till budget även går igenom i kommunfullmäktige återstår att se.

– Det kommer att visa sig om vildarna vill ta långsiktigt ansvar eller om de är beredda att höja skatten, säger Ann-Marie Nilsson.

”Är inte i majoritet”

Anders Jörgensson från Demokraterna i Jönköping berättar att partiet presenterat saker som passar i alliansens budgetförslag.

– Men de har inte funderat på att beakta något av det vi har sagt. Vi tycker att det är ohållbart att inte tillföra mer tjänstemän. Personalen som finns kan inte arbeta 30 procent snabbare än vad de gör. Sedan har vi också lite tankar kring investeringar, men alliansen har inte lyssnat, säger Anders Jörgensson.

Annons

Hur tänker ni kring fullmäktige nästa vecka?

– Alliansen har möjlighet att lyssna och vi tycker att de kan ha en dialog och inte bete sig som någon diktator. De är inte intresserade av att prata med oss. Vi presenterar våra grejer, men de kör sin linje. Det kan man göra, men då ska man vara i majoritet och det är de inte, säger Anders Jörgensson.

Partikollegan Ola Helt menar att alliansen fäller sig själv om de inte går med på Demokraterna i Jönköpings krav på tillägg i alliansbudgeten som de ha föreslagit.

– Vill de inte gå oss tillmötes kan man säga att alliansen själva bidrar till att det blir en skattehöjning, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan