Annons

Annons

Annons

Rödgröna: "Vi är redo att samarbeta"

Just nu så är det parlamentariska läget i Jönköpings kommun högst osäkert. Under fredagen höll de Rödgröna presskonferens presskonferens där man sträckte ut en hand och föreslår ett budgetsamarbete. Något som de menar krävs i det unika läge med det kaos som råder.

Margareta Sylvan (MP), Ilan De Basso (S) och Mona Forsberg (S) sträcker nu ut en hand mot alliansen och säger att de öppnar upp för ett samarbete om budgeten. Även Vänsterpartiet står bakom samarbetet.

Vid kommunstyrelsens möte i onsdags fick de rödgröna majoritet för sin budget då Demokraterna och Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Den styrande alliansens budget fick alltså inte en majoritet av rösterna.

De rödgröna, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sträcker idag ut en hand och meddelar: Vi är redo att samarbeta kring budgeten.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om verksamhets och investeringsbudget på torsdag den 26 oktober.

– Läget är dock högst osäkert om vilket budgetförslag som kommer att få flest röster, sade kommunalrådet Ilan de Basso vid presskonferensen. Vi kan bara spekulera och utgå från olika scenarier men konstatera att det råder stor osäkerhet. Skulle det vara så att alla röstar på sina egna förslag ja då kommer det rödgröna förslaget att vinna.

Annons

Annons

Vill bryta dödläge

De rödgröna menar nu att för att skapa en stabilitet fram till valet 2018 så är man beredda att samarbeta med den styrande alliansen. Då spelar det inte längre någon roll hur Demokraterna och Sverigedemokraterna agerar utan ett samarbete över blockgränserna skulle få majoritet.

– Vi kan inte bara vänta och se hur det går, vi vill bryta det dödläge som råder. Vi måste ta ansvar och visa ledarskap sade de Basso och tillade att han under förmiddagen har kontaktat det centerpartistiska kommunalrådet Ann-Marie Nilsson och meddelat att man från det rödgröna hållet sträcker ut en hand och vill ha ett samarbete kring budgeten.

Han fick inget direkt svar från Ann-Marie Nilsson just då, men det var inte heller något som han hade räknat med.

– Vi förväntar oss samma kompromissvilja från den styrande minoriteten, sade de Basso.

Vad de rödgröna kan tänka sig att kompromissa kring i budgetförslaget är något som Ilan De Basso tycker är svårt att säga just nu.

Inte pratat med SD

– Vi måste först ha ett gemensamt samtal och sedan får vi se var det landar. I våras föreslog vi för alliansen att vi skulle lägga fram en gemensam investeringsplan, men dessvärre blev det inget konkret. I dag vill vi ha ett helhetsgrepp kring budgeten, säger Ilan De Basso.

Han förklarar att det är alliansen de sträcker ut en hand till. De har inte haft några diskussioner med SD överhuvudtaget och han konstaterar att även om de får stöd av Demokraterna i Jönköping så blir det inte majoritet i kommunfullmäktige.

Annons

Margareta Sylvan (MP) tycker att allting just nu är kaotiskt.

Annons

– Vi måste stabilisera läget. Det vore positivt för alla. Vi måste ta ansvar i denna situationen och det kräver samarbete över blockgränserna, säger hon.

Så säger alliansen om de rödgrönas utsträckta hand

Margareta Sylvan (MP), Ilan De Basso (S) och Mona Forsberg (S) sträcker nu ut en hand mot alliansen och säger att de öppnar upp för ett samarbete om budgeten. Även Vänsterpartiet står bakom samarbetet.

Margareta Sylvan (MP) tycker att det är kaotiskt just nu i kommunen och hon tycker att det är viktigt att stabilisera läget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan